Thursday, January 26, 2012

Santai: BBQ sempena cuti Tahun Baru Cina

Salam semua,

Bagaimana anda semua menghabiskan cuti panjang sempena tahun baru cina? Saya seperti dapat hadiah kerana cuti tersebut sangat bermakna setelah hampir 3 minggu tanpa cuti yang sebenar. Semua masa digunakan untuk mentelaah pelajaran, hadir ke kelas, kerja dan menyiapkan tugasan. Cuti ni tiba tepat pada masanya, lepas saja tamat peperiksaan, terus bergerak balik ke kampung. 


Sampai di kampung, rasa macam nak baring je, nak lepaskan penat yang dah terkumpul selama 3 minggu ni, tapi mana boleh kan...nanti mak cakap 'agak...agak lah nak rehat pun'. Jadi pada ahad pagi tu, bermula lah projek memotong ayam ...banyak tak banyak 4 ekor juga ayam yang dipotong. Kemudian, setelah siap dipotong, dibasuh dan ditoskan, maka ayam-ayam tadi diperap dengan rempah ratus seperti bawang, serai, jintan, madu, sos tiram, sedikit lada. 


Bila tiba time nak perap ayam ini yang tak tahan, sila baca dialog di bawah:

Intan: " Jangan letak madu, intan tak boleh makan"
Pak Cik: " Ok, kita tak payah letak madu dekat kaki dan leher ayam je. Jadi leher dan kaki ayam je lah Intan boleh makan"

Intan: (Terus menarik muka masam 14 inci)....hahahhaha...(nanti kan sambungan selepas ini)

ayam yang sudah diperap....macam sikit je.


Ayam diperap selama beberapa jam, malam tu lepas maghrib baru mula membakar. Ada juga makanan sampingan seperti nasi goreng, buah limau mandarin, tembikai  dan air oren. Sementara menunggu ayam siap dibakar, makan dulu buah tembikai, mata masing-masing aim dekat ayam tu, bau yang semerbak, memang tak sabar dah nak makan ni. Apa yang jadi seterusnya, anda pun boleh agak, masak je seketul ayam ...seketul hilang, pinggan bekas nak letak ayam yang sudah dimasak tu ibarat persinggahan sementara saja. Letak hilang, letak hilang. ....akhirnya...tukang bakar pun angkat tangan, serah tugas. Kalau macam ni, sampai sudah dia tak dapat makan...hehehehe. 

ayam yang tengah dibakar.


Ini pula dialog Intan apabila ayam dah siap dibakar:-

Intan: "Intan boleh makan la ayam yang ada madu ni, yang kaki dan leher pak cik makan lah"
Pak Cik: " Intan cakap tadi tak boleh makan madu?"
Intan: "Dah tanya mak, mak cakap boleh makan madu".

Jadi malam tu, kami sekeluarga makan ayam bakar, sambil borak - borak bersama keluarga. Seronok sekali sekala berkumpul bila cuti begini. 

Bekas ini memang tak pernah penuh..:)

Sekotak limau mandarin untuk dimakan

Chef dan tukang bakar bekerjasama menyediakan hidangan




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Malaysia