Thursday, December 1, 2016

Pengalaman menaiki ETS ke Utara

Assalamualaikum semua.

Siapa pernah naik ETS (Elektric Train Service)? Seperti yang kita tahu, ETS di Malaysia beroperasi dibawah KTM Berhad. Perkhidmatan ini menawarkan laluan daripada KL Sentral sehingga ke Padang Besar Perlis. 

Jadi sekarang ni kita ada lagi satu pilihan kalau nak berjalan - jalan ke utara. Naik ETS, cepat dan senang. Pengalaman saya naik ETS ke stesen Anak Bukit, Kedah hanya memakan masa lebih kurang 5 jam.

Kalau travel sorang - sorang memang berbaloi lah naik ETS ni, tak perlu pikir duit minyak, duit tol dengan penat memandu.

Di bawah ini saya nak kongsi bagaimana untuk beli tiket ETS secara online. Tidak perlu beratur panjang di kaunter. Itu yang penting kan, jimat masa.

1) Anda boleh membuka akaun secara atas talian di ktmb.com.

2) Login ke akaun anda dan paparan seperti di bawah akan kelihatan.

3) Masukkan maklumat perjalanan anda seperti berikut:
    - dari stesen mana ke stesen mana. Contoh dari KL Sentral ke Anak Bukit
    - pilih tarikh perjalanan
     


   - pilih tren yang sesuai dengan waktu perjalanan anda.


  - selepas anda pilih tren, informasi di bawah akan kelihatan. Info ini memaparkan jumlah tiket yang masih ada dan harga tiket yang di tawarkan.
                 

- kalau dah berkenan dengan harga dan waktu perjalanan, bolehlah klik butang 'Add' untuk memasukkan maklumat anda.

- sekiranya anda baru kali pertama membeli tiket menggunakan perkhidmatan atas talian ini, sila pilih 'New Passenger'.

- pilihan ini membenarkan anda untuk memasukkan maklumat peribadi seperti nama no k/p, jantina dan status (dewasa / kanak - kanak)
                  



- kemudian, klik pada ruang 'Seat' untuk memilih tempat duduk.

- seperti gambar di bawah, anda boleh pilih coach dan tempat duduk mengikut kesesuaian dan keselesaan anda.

- Warna merah maksudnya tempat telah di isi orang, manakala warna biru masih kosong.

- tips dari saya, kalau suka melihat pemandangan, dinasihatkan tidak memilih tempat duduk di barisan 3,6 kerana ianya terletak di antara dinding dan tingkap. Jadi tak dapat tengok pemandangan puas - puas. Hehehe....tu saja.

- setelah selesai, sila klik butang 'Save'.


- selepas selesai booking, jangan lupa buat bayaran. Setakat ini hanya maybank2u, visa dan mastercard diterima booking online ni.

               

 - E-Ticket anda boleh print terus selepas selesai membuat bayaran.



Itu saja perkongsian saya untuk hari ini. Semoga ianya memberi manfaat buat kita bersama.



Sunday, November 27, 2016

Jumpa novelis terkenal RAM & Projek Airport di Jualan Gudang Karangkraf 2016

Assalamualaikum semua.

Cerita ni dah berlaku 2 minggu lepas, baru sekarang nak update kat blog. Saya telah berkesempatan pergi ke jualan gudang karangkraf di Shah Alam. Jualan gudang ini berlangsung selama sebulan. So kalau siapa - siapa nak pergi sempat lagi ni.

Nak jadikan cerita, pada hari tersebut novelis terkenal Tuan Ramlee Awang Murshid ada turun padang. Wah gembira lah rasa hati sebab saya memang merupakan peminat beliau. Saya belum pernah berjumpa secara berdepan dengan penulis thriler tersohor Malaysia ini. 




Kalau dah jumpa orang yang kita minat kan, apa lagi bergambar kenang - kenangan itu penting. Sporting lah Tuan RAM ni melayan peminat. Beliau seorang yang sangat low profile, tidak sombong dan sangat ramah. Dah bergambar, satu lagi perkara penting mestilah minta autograf kan....hehehehe. 


Selain dari Tuan RAM, ada lagi penulis - penulis lain yang turut turun padang. Antara yang saya dapat jumpa Puan Aida Adia, Aziah Zainal dan Noorfadzillah yang merupakan penulis novel seram. Mereka ini telah bergabung dan menghasilkan novel Projek Seram - Airport. 

Projek terbaru dari Aida Adia yang saya dengar ialah Projek Seram Kem bersama novelis lain iauti Maria Kajiwa dan Zaifuzaman Ahmad. 






Jualan Gudang Karangkraf berakhir esok (27 Nov 2016). Pergi cepat - cepat untuk dapatkan buku dengan harga runtuh.


Thursday, November 24, 2016

Buku Baru: Antologi Cerpen - Anugerah Sebuah Cinta


Assalamualaikum semua.

Saya baru je habis baca sebuah buku yang menghimpunkan cerpen - cerpen bertemakan 'Cinta'. Antologi cerpen ini mengandungi 24 buah cerpen beserta 1 cerpen bonus karya Kak Umie Nadzimah. Siapa tak kenal kak Umie Nadzimah kan, novelis terkenal di tanah air kita ni.

Buku ini diterbitkan oleh Pena Padu Press dan baru sangat siap cetak. Saya antara orang terawal dapat baca sebab beli terus dari salah seorang penulis cerpen kat dalam buku ni. Hehehehe.....



Bangga rasa hati dan gembira kerana akhirnya kawan saya 'Fatim Khairani' berjaya merealisasikan impiannya. Cerpen pertama dah berjaya dibukukan. Coming soon.....novelet dalam pembikinan. Alhamdulillah, rezeki beliau yang tak disangka - sangka. Bukan senang nak jadi penulis ni, saya pernah cuba, satu perenggan sampai sekarang tak siap - siap. 

Kalau anda semua beli buku ni nanti, jangan lupa baca cerpen beliau "Warisan Sebuah Cinta". Ini cerita cinta yang lain dari yang lain, jangan cepat buat kesimpulan ya...baca dulu baru tahu.

Harga buku RM25

Apa yang saya nak kongsi disini, ada akan jumpa kisah cinta yang dilihat dalam pelbagai sudut. Kalau sebelum ini kita selalu fikir, jika cinta saja mesti dikaitkan dengan cinta antara lelaki dan perempuan. Koleksi cerpen dalam buku ini memberi anda kelainan sedikit.

Anda akan berjumpa dengan kisah cinta yang sweet (ni macam kisah yang wajib ada je hehehe), kisah cinta kepada bangsa & negara, cinta kepada Allah, cinta kepada warisan, cinta kepada haiwan, cinta dan kasih sayang antara keluarga serta tidak lupa cinta yang terlalu mendalam. 

Saya memang tak pandai sangat nak review buku ni, cuma berdasarkan pendapat saya ada beberapa cerpen yang menarik perhatian dan saya nak kongsikan di bawah:

1) Sayang Si Jebat - kisah kasih sayang yang tidak terjangkau dek fikiran kita. Semua makhluk di muka bumi Allah ini berhak diberikan kasih sayang dan layanan yang sama rata.

2) Warisan Sebuah Cinta - adakah harta kekayaan menjamin kebahagiaan hidup kita hingga akhirnya. Kadang kala kita lupa ada yang lebih bermakna dan penting dalam hidup ini. Sesuatu yang tidak mungkin dapat dinilai dengan wang ringgit.

3) Ukiran Rindu - kita tidak boleh menghukum orang lain berdasarkan kisah silam yang pernah kita lalui. Setiap dari manusia di bumi perlu dikenali bukan dikasari tanpa usul periksa. Mungkin kita akan menyesal akhirnya.


Buku ini boleh didapati nanti di Pesta Buku PWTC bulan Dec 2016. Kalau anda nak cepat, boleh dapatkan terus dengan penulis - penulis.

Kalau berminat nak dapatkan dengan kawan saya pun boleh. Tinggalkan pesanan di ruangan komen ya.



Saturday, October 15, 2016

Online Photo Editor - Fotojet

Assalamualaikum.

Hai semua.

Apa khabar? Harap anda semua dalam keadaan yang sihat dan sejahtera.

Entri kali ini saya nak kongsi satu lagi website online untuk mereka yang minat mengedit gambar. Kalau nak buat kelainan pada setiap gambar dalam blog anda pun boleh.


Untuk mengunakan fungsi mengedit dalam fotojet, anda hanya perlu register menggunakan Facebook atau email saja. Tak perlu susah - susah pun. Antara fungsi - fungsi yang terdapat seperti dalam gambar kat bawah ni.

                                           

Biasanya bila kita letak gambar, terus je upload kat blog kan. Kalau guna fotojet ni, boleh jadikan gambar dalam bentuk paparan 3D. Menarik tak....

Anda boleh buat collage, photo card, banner...nak buat facebook, twitter cover juga boleh.






Saya dah cuba buat satu design 3D macam kat bawah ni, nampak lain dari yang lain kan....seronok pulak guna fotojet ni. Lepas ni boleh buat design lain pulak. 


Selamat mencuba!!!!

Blogger Malaysia