Tuesday, January 17, 2017

Planner & Calendar Giveaway


Jom ramai - ramai join GA yang mudah lagi senang ni. Cepat - cepat sebelum GA ni tamat.


Syarat-syaratnya:-
1. Follow Blog KasihkuAmani
2. Follow Instagram kasih_shadz (boleh joint walaupun tak ada IG)
3. Buat entry, tepek gambar yang tak semenggah tu dan backlink ke entry ini.
4. Tinggalkan link entry dan nama IG anda di ruangan komen.


Tamat pada : 23.01.2017
Pengumuman pemenang : 24.01.2017
Tuntutan hadiah : 24-26.01.2017
Hadiah akan dipos pada : 27.01.2017 (Insya Allah)



GA saya pun tengah berlangsung, sambil tu kita support GA blogger lain juga kan. Kalau nak dapat novel percuma, boleh join GA ni

Wednesday, January 11, 2017

Renew Passport Antarabangsa Malaysia 2017

Assalamualaikum semua.

Mesti ramai orang tertanya - tanya bagaimana agaknya proses untuk membuat passport baru atau pun memperbaharui passport.

Ingin saya nyatakan di sini, sangat mudah. Tak perlu risau, tak perlu takut...hehehe.


Syarat -untuk menjadikan proses ini mudah ialah:

1) Datang awal ke mana - mana cawangan Imigresen. Waktu urusan adalah seperti di bawah:





Waktu Urusan - Passport (Boleh rujuk link ini)

2) Sediakan dokumen sebelum datang ke cawangan untuk urusan.

a) Urusan untuk membuat passport kali pertama.


  • kad pengenalan asal
  • satu salinan kad pengenalan
  • gambar akan diambil terus di kaunter. 
  • sediakan duit untuk bayaran passport
  • untuk perempuan yang bertudung, pastikan pakai tudung warna gelap. Nak selamat, pakai tudung warna hitam. Confirm tak de masalah.

b) Urusan pembaharuan kad pengenalan.


  • kad pengenalan asal
  • passport sedia ada
  • di cawangan, akan ada satu borang untuk di isi. Mudah saja, cuma perlu isikan nama, alamat, no k/p, email dan telepon.
  • gambar akan terus di ambil di kaunter
  • sediakan duit untuk bayaran passport
  • untuk perempuan yang bertudung, pastikan pakai tudung warna gelap.
  • untuk lelaki, ada disediakan blazer di kaunter. Ini untuk nampak lebih  kemas dalam gambar.



Ini lah kamera yang saya cakapkan. Dah dipasang siap - siap kat kaunter. Anda cuma perlu duduk dan senyum :)


Di kaunter:
  • anda akan diminta untuk scan ibu jari kedua - dua belah tangan. Ini untuk pengesahan maklumat.
  • Kemudian, pandang ke kamera untuk ambil gambar. Bagi yang free hair, saya perhatikan tadi pengawai akan minta anda kemaskan rambut. Pegawai juga akan memastikan rambut tidak melindungi muka anda.
  • Akhir sekali, pegawai akan print borang permohonan, periksa maklumat anda dan kemudian tandatangan di borang tersebut.
Bayaran:
  • Setelah selesai, anda perlu tunggu nombor giliran di panggil untuk membuat bayaran. Sekarang passport valid untuk 5 tahun. Harga RM200.
  • Boleh lihat senarai penuh bayaran seperti di bawah:


Passport siap dalam masa 1 jam selepas bayaran dibuat. Anda akan diberikan slip seperti dibawah. Di atas ada dinyatakan masa anda membuat bayaran.

Lebih kurang sejam daripada masa ini, anda boleh datang semula untuk mendapatkan passport yang dah siap. Jadi boleh la pergi makan dulu ke, jalan kat mana - mana dulu. Sejam tu cepat je, saya punya passport hari ni, kurang dari sejam dah siap.

Mungkin sebab orang tidak ramai, jadi proses cepat. Alhamdulillah dah dapat passport baru.



Betul kan saya kata, proses dah mudah sekarang, dah tak leceh macam dulu - dulu. Jadi kalau siapa - siapa nak renew passport boleh lah ke cawangan Imigresen berhampiran atau kalau anda tinggal dekat dengan UTC, boleh juga ke sana. Boleh semak di sini untuk maklumat lanjut  alamat dan lokasi Imigresen

Saturday, December 31, 2016

Segmen Bloglisted by Misya 2017

Assalamualaikum semua.

Di hari terakhir 2016, saya nak join satu segmen menarik dari Blogger Misya.



Syarat untuk join mudah saja:

1) Follow blog Misya

2) Follow intragram Misya

3) Buat satu entri tentang segmen ini

4) Tinggalkan komen entri anda di entri segmen ini di blog Misya

5) Klik banner untuk join

Tuesday, December 27, 2016

Preloved Item untuk di jual.

Assalamualaikum semua.

Saya nak jual barang - barang dibawah. Anda boleh lihat detail di carousell atau tinggalkan komen di entri ini.

Beli minimum 2 barang saya akan bagi postage percuma. Cepat, cepat, cepat!!!. Sebelum kehabisan. 

Semua barangan ini, masih lagi dalam keadaan baik. Jangan malu, jangan segan tinggalkan komen anda sekiranya berminat dengan mana-mana barang ini ya.


carousell.com/rusazziana










UPDATE: SOLD










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Malaysia