Saturday, March 18, 2017

Movie Review: J REVOLUSI



Tajuk Movie: J Revolusi

Pelakon: Zul Ariffin
Izara Aisyah
Fazura
Farid Kamil
Azad Jasmin
Iedil Putra

Arahan Zulkarnain Azhar

Terbitan bersama Grand Brilliance dan Infinitus Productions 





Sinopsis:

Jay Zulkarnain adalah ketua Unit Tindakhas (UTK). Pasukan di pimpin Jay sangat digeruni oleh musuh kerana ketangkasan dan rekod mereka yang sentiasa berjaya dalam setiap misi. Malang tidak berbau bila mana, dalam misi memerangkap seorang penjenayah yang di kehendaki, Jay telah diperangkap. Dia dituduh membunuh semua rakan sepasukannya. Jay perlu merungkai misteri yang telah terjadi kepada dia dan menangkap penjenayah sebenar.


Kata saya:

Ingat tak masa tahun lepas bila drama korea Descendants of the Sun meletop - letop kat seluruh dunia. Tiba - tiba saya ada nampak post kat FB orang share gambar Zul Ariffin berpakaian uniform lengkap dan Fazura yang berpakaian seperti seorang doktor di bilik bedah. Masa tu ada lah keluar gosip ingatkan ada drama korea ni di terbitkan semula versi Malaysia...hehehe...rupanya bukan lah.

Filem aksi tempatan yang mengagumkan. Pada mulanya saya ada juga mempunyai tanggapan negatif.."ala mesti cite polis banyak cakap je ni.". Bila dah tengok, tanggapan ini hilang sama sekali. Mula - mula cerita je dah masuk aksi, terus misi penting. Wah...jalan cerita pantas...tak bertanggung atau meleret. Watak Jiman lakonan Iedil Putra begitu menjadi. Benci betul dengan Jiman ni..terbawa - bawa sampai akhir. Masa dapat tahu Jiman dah kahwin, dalam hati saya terdetik "ada juga orang nak kahwin dengan orang macam ni....hehehehe" jangan marah ya. Bila anda tengok, baru anda tahu nape saya cakap macam ni.


Lagi satu watak Skodeng lakonan Azad Jasmin juga sangat hidup. Teknologi yang digunakan dalam filem ni memang berada di tahap yang lain. Tak macam sebelum ini, ala - ala je kan. Skodeng ni intelligent IT + pak lawak pada masa yang sama.

Cuma saya rasa, kalau watak jahat lagi cool, cerita ni lagi mengancam lah. Watak jahat saya rasa kena ada sifat yang sangat jahat dan kejam. Dia sanggup buat apa saja. So pada pandangan saya watak jahat dalam filem ni tak cukup jahat + cool lagi.  

Seperkara lagi, jalan cerita tentang Jay, Dian dan Komander perlu ada sejarah yang lagi tragik sehingga menyebabkan apa yang jadi pada Dian hari ini. Ini penting untuk menyuntik emosi sedih, kecewa dan dendam. 

Secara keseluruhan, filem ini tidak mengecewakan dan aksi UTK dalam misi - misi mereka memang mantap. Saya bagi 3 1/2 bintang untuk filem J Revolusi.

Tahniah kepada semua yang bertungkus lumus dalam menjayakan filem ini. Moga ada lagi filem aksi sebegini di masa akan datang. 

Monday, March 6, 2017

Tukar Nama Akaun TNB

Assalamualaikum semua.

Pada entri kali ini saya nak berkongsi tentang cara - cara untuk tukar nama pemilik akaun TNB.





Apa yang perlu dilakukan lepas anda dah selesai urusan pembelian rumah?

  • kunci rumah dah dapat dan nak pindah masuk. Sebelum itu, pastikan anda dah selesaikan urusan pertukaran nama ini. Kalau tidak, tiba - tiba owner lama tutup akaun, terus bergelap gelita.
  • Tanggungjawab owner lama ialah tutup akaun beliau (dapat balik deposit) dan inform owner baru bila urusan beliau telah selesai.
  • Tanggjungjawab owner baru, mohon semula menggunakan no akaun owner lama. Permohonan ini boleh dibuat secara online di www.mytnb.com.my
  • Kalau belum ada akaun mytnb, boleh register. Senang, cepat dan mudah.



Lepas register, boleh terus login ke mytnb dan paparan seperti di bawah akan kelihatan.
Klik pada "APPLICATIONS"


Pilih "Supply Application"





Isi butir - butir peribadi seperti yang diminta



Di bahagian "Premise Information", anda ada pilihan untuk menggunakan akaun number atau alamat.

Maklumat tentang permis tersebut akan dipaparkan. Teliti semua maklumat, kalau semua betul, anda boleh teruskan ke langkah berikut.



Sila ambil perhatian! Supply Required Date mesti antara 7 ke 14 hari dari tarikh permohonan.

Untuk permohonan pertukaran nama, Elektrik kontraktor tidak diperlukan


Di bahagian akhir sekali, anda perlu print borang permohonan ini dan tandatangan.
Kemudian, scan borang tadi dan upload ke ruangan ini beserta salinan IC dan salinan S&P (Sales & Purchase Agreement)

Pastikan juga anda [/] 2 kotak di bawah. Baru butang "Submit" akan boleh ditekan.



Setelah anda "submit", permohonan anda akan dipaparkan di ruangan "My Application Status". Anda boleh memeriksa status permohonan di sini. 

Selepas permohonan anda di teliti oleh pihak TNB dan diluluskan, anda akan menerima email yang mengandungi "Demand Letter" dari pihak TNB. Surat ini bertujuan untuk memberikan detail bayaran yang perlu anda buat sebelum proses penyambungan elektrik di lakukan ke kediaman anda. 

Anda boleh membuat bayaran seperti yang dimaklumkan sama ada di Kedai TNB atau boleh buat secara online melalui FPX, Credit Card atau Debit Card.

Selesai dan tunggu maklum balas dari pihak TNB tentang status akaun tersebut.

Sekian, harap perkongsiaan ini dapat memberi manfaat untuk anda semua.



MAKLUMAT LANJUT ANDA BOLEH RUJUK RUANGAN INFORMASI DI MYTNB










Saturday, March 4, 2017

Trip ke Bandung - Mana anda boleh pergi dalam masa 1 hari

Ok, mari kita sambung cerita dari entri sebelum ini. Saya nak kongsikan, ke mana korang boleh pergi dalam masa sehari di Bandung.

Satu informasi nak bagi tahu, Bandung ni waktu siang cepat, dalam pukul 6 pagi dah cerah. Walau bagaimanapun, tempat - tempat peranginan kat sini buka pukul 9 pagi. Nak tahu sebab apa, Bandung waktu pagi berkabus, jadi kalau buka awal cuaca masih berkabus, sejuk.

Semalam, kami telah berbincang dengan supir tentang rancangan "Bercuti di Bandung selama 1 hari".
Tempat yang dicadangkan olehnya seperti berikut:

1) Tangkuban Parahu
2) Farm House
3) Factory Outlet
4) Pasar Baru



Harga Tiket Masuk: IDR 200,000 (untuk hari biasa)
IDR 300,00 (untuk hujung minggu)


Kawah Ratu






Farm House - Harga Tiket
IDR 20,000 - seorang
IDR 10,000 - parking kereta
IDR 5,000 - parking motosikal





Singgah makan tengah hari kat kedai makan dalam Farm House ni je. Hari hujan, jadi pekena sup ayam memang terbaik.




Singgah di Factory Outlet - cari beg nak bawa balik barang...hehehe. Satu nak bagi tahu, factory outlet di Bandung ni, kedai sebuah - sebuah, tak macam kat JPO atau Mitsui dalam satu bangunan je kita pusing kan. 


Sebelum balik hotel, kita makan dulu. Singgah makan di Kedai Belacan. Apa yang popular kat sini ialah Nasi Goreng Belacan.


Destinasi terakhir sebelum pulang ke hotel, kita cari buah tangan nak bawa balik Malaysia. Tak susah pun singgah je kat Kedai Kartika Sari. Terkenal dengan brownies yang sedap - sedap.

Itulah kisah percutian singkat di Bandung. First trip dengan tiket murah Air Asia. Lepas ni kita pergi tempat lain pulak. 






Thursday, February 9, 2017

Trip singkat ke Bandung - Tips persediaan sebelum pergi bercuti!!

Assalamualaikum semua.

Entri kali ini saya nak kongsi cerita tentang trip singkat ke Bandung. Saya pergi 5-Feb-2017 naik flight Air Asia 5.30pm dan balik pada 7-Feb-2017 flight Air Asia 8.30am. Jadinya saya cuma ada masa 1 hari je untuk jalan - jalan di Bandung. Jangan risau, korang masih boleh berjalan - jalan dan pergi shopping dalam masa 1 hari. Tak percaya, sila tunggu dan baca entri selanjutnya.


muka excited nak pergi bercuti...hehehe


Persediaan yang perlu dilakukan ialah:

  • Booking hotel siap - siap. Saya booking online guna AGODA
  • Saya tinggal di Hotel Patradisa yang terletak di Kota Bandung ini. Dari airport cuma mengambil masa dalam 15 - 20 min (bergantung kepada keadaan trafik)
  • Sebelum pergi seeloknya cari supir siap - siap. Melainkan anda nak rasa adventure boleh gunakan 'Angkutan Kota' yang memang banyak di sini. Saya gunakan khidmat PAKEJ SUPIR MURAH BANDUNG. Boleh tengok FB page untuk pertanyaan.
  • Rancang tempat yang anda nak pergi. Buat survey sikit - sikit tempat yang ingin di lawati.
  • Sediakan duit secukupnya - kira kos yang anda perlukan contoh duit makan, duit tiket ke tempat - tempat yang anda ingin lawat. Kos pengangkutan dan duit shopping kalau anda plan nak beli barang kat sini.
  • Kumpulkan semua barang, boarding pass, passport di satu tempat. Jangan nanti ada yang tertinggal pulak. Check passport expired date ya....kalau dah expired jangan lupa renew dulu.




Satu lagi perkara penting saya nak kongsikan ialah berkaitan mata wang asing. 

  • Sebelum pergi pastikan ada tahu apa conversion rate kat negara yang anda nak lawati.
  • Boleh download apps untuk memudahkan anda convert nilai mata wang
  • Boleh gunakan service yang CIMB Bank tawarkan "CIMB TravelCurrency"
  • Pergi kat website cimbclicks, anda akan nampak icon macam dalam gambar kat bawah tu.
  • Mudah saja guna menu ni, anda cuma perlu pilih nak convert RM ke mana - mana currency, masukkan jumlah yang anda nak tukar, masa dan tarikh anda nak collect.
  • Mudahkan, nanti pergi je collect kat mana - mana branch CIMB Currency Exchange.
  • Tidak perlu keluar cash banyak - banyak.
  • Macam saya hari tu, collect terus kat airport. CIMB Currency Exchange ni betul - betul kat balai perlepasan.



Ke mana saya pergi dalam masa 1 hari di Bandung, tunggu entri sambungan ya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Malaysia