Monday, October 22, 2018

MOVIE REVIEW: PASKAL



Aku agak ragu dengan filem ini pada awalnya. Bila tengok barisan pelakon, aduh...Hairul Azreen dah terasa sedikit drop kebarangkalian untuk menonton. Yelah, yelah...don't jugde movie by actor name. 😂
Bila baca ulasan korang semua yang dah pergi menonton, erm tak sabar pula aku nak pergi tengok juga. Jadi, apa lagi beli tiket. Kalau dulu filem seperti Sarjan Hassan, Bukit Kepong, Darah Satria dan Leftenan Adnan antara yang menjadi kegemaran. Nampaknya tahun 2018, boleh tambah lagi 1 tajuk baru. PASKAL.

Pendapat aku, tak rugi bayar tiket wayang, sebab apa?
1) Filem ini smart, sebab apa aku suka betul dengan cara pasukan PASKAL ditonjolkan. TEAMWORK. Setiap ahli dalam kumpulan ada tugas masing-masing, bila mereka dalam operasi, ikut arahan ketua dan tidak bertindak terburu-buru. Contoh, masa mereka ingin memasuki sesebuah ruang/bilik, mereka akan berbaris, yang pertama akan mengawasi sekeliling dan ahli yang terakhir akan tepuk bahu yang ahli pertama tadi untuk memberi isyarat.
2) Jalan cerita filem ini tidak merapu, takde watak heroin yang asyik nak kena selamatkan dia je. Kisah ahli keluarga mereka ada, tapi itu bukan fokus. Jadi selitan kisah keluarga mereka just nice untuk bagi penonton faham apa yang ahli keluarga mereka lalui. Macam satu scene ketika Gagak tengah makan bersama keluarga di restoran. Kemudian dia dapat panggilan bertugas, dia terpaksa tinggalkan keluarga dan terus ke kem untuk melaporkan diri.

Satu lagi yang menarik, awal-awal lagi penonton telah ditayangkan dengan paparan grafik lokasi kapal dan Teluk Aden. Ini pun dah menampilkan kelainan serta berjaya menarik perhatian aku.

3) Filem ini juga memaparkan bagaimana latihan yang dihadapi oleh anggota tentera sebelum mereka berjaya diserap ke pasukan PASKAL. Secara tidak langsung ini memberi pendedahan kepada orang luar. Kalau ada yang berminat, boleh la bersiap sedia, tahan dengan tak tahan je nak hadap semua latihan tu.
4) Ada juga aset-aset dan kelengkapan tentera lain yang digunakan dalam filem ini. Baru nampak real bila mereka melakukan operasi.
5) Geng jahat dalam filem ini pun ada ditunjukkan taktical plan mereka. Tidaklah main redah je. Kita boleh nampak game plan yang mereka buat, so best team win. 😎
6) Sedih, masa Ah Boon mati. 😭😭
Cuma...
1) Eizlan Yusuf tak berapa menjadi bawa watak Panglima, aku rasa lah. 
2) Watak Mak Arman, macam 2 orang mak cik yang berbeza. Awal cerita lain, tengah cerita lain pula perwatakannya.
3) Ada satu plot tu, masa Arman jumpa balik Jep di rumah Lily. Kamera goyang-goyang, memang saja dibuat begitu ke atau macam mana? Ke aku je yang perasan?

Watak lain...
1) Namron - memang sesuai dia bawa watak sebagai Jurulatih Komander PASKAL
2) Ammar Alfian @ Jeb - aku rasa dia dah macam The Rock Malaysia. Dia sesuai bawa watak antagonis, menjadi. 
3) Watak-watak lain semua ok, takde apa nak komen sangat.

Jadi tontonlah PASKAL, sesuai untuk seisi keluarga.

Saturday, May 5, 2018

D.I.Y - Create your own logo using DesignEvo

Assalamualaikum dan apa khabar kawan-kawan semua. 

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua satu website baru yang menawarkan perkhidmatan cipta logo secara D.I.Y. Anda tak perlu ada background graphic designer untuk cipta logo yang menarik bagi produk atau syarikat anda. Lakukanya sendiri. Hanya ikut langkah mudah seperti di bawah:

1) Visit www.designevo.com


2) Click "Make a Free Logo"


3) You may choose from the template, change the name and description according to your needs.

4) You may change the text font, color and add on any relevant icon to your own design. Do you own customize until you get want you want.

Sangat mudah, cepat dan puas hati. Kita hanya perlu memilih logo mana yang kita suka dan tukarkannya menjadi logo kita sendiri.

5) Selepas logo anda sudah siap, klik pada "download" button.



Tadah!!!! My logo is done. Cantikkan. Boleh guna logo ni di instagram ke, FB page ke, buat name card ke. Jadi tunggu apa lagi, pergi saja ke website DesignEvo dan lakukan sendiri logo anda.



Apakah kelebihan DesignEvo?
  • 3000+ professionally designed templates
  • Over one million icons available to search
  • Hundreds of text fonts and shapes to choose from
  • Fully customizable features

For your information, once you buy the logo you still can re-edit and download it again. No worries!

Saturday, March 24, 2018

MOVIE REVIEW : KL SPECIAL FORCE


TAJUK: KL SPECIAL FORCE

TERBITAN: SKOP PRODUCTIONS, DAMOFA PRODUCTIONS & VIPER STUDIO


SINOPSIS

KL SPECIAL FORCE - mengisahkan skuad elite polis yang berdepan cabaran dalam menumpaskan kumpulan perompak yang bergelar Geng Anarkis. Pasukan ini diketuai oleh Roslan bersama 2 orang kanannya Kelvin dan Raj. Kemunculan Zul yang dimasukkan ke dalam pasukan Roslan telah menimbulkan kucar-kacir. Zul seorang pegawai polis yang bertindak mengikut gerak hatinya. Tidak mahu mengikut rancangan yang diatur oleh Roslan. Keadaan ini diburukkan lagi dengan perasaan curiga antara Zul dan Roslan. Masing-masing merasakan ada tali barut dalam skuad elite itu, menyebabkan semua operasi mereka bagi memberkas Geng Anarkis gagal.


PENDAPAT SAYA

Apa yang menarik tentang movie ini?

  • Dari awal kita telah berjaya dikelirukan oleh jalan cerita. Siapa sebenarnya dalang yang membantu Geng Anarkis sehingga rompakan mereka berjalan lancar tanpa sebarang serang balas dari pihak polis. 
  • Tingkah laku Roslan berjaya menimbulkan keraguan, sama ada dia sebenarnya bersekongkol dengan Asyraff (Geng Anarkis) atau tidak. Apabila Zul muncul, kekeliruan ini makin bertambah. Dalam otak saya, sudah mula mengumpulkan bukti untuk cuba meneka siapa antara mereka yang jahat sebenarnya.
  • Cerita yang bergerak pantas. Plot setiap cerita tidak meleret dengan dialog yang tidak membantu. Dalam masa 15 minit pertama, kita dah boleh nampak siapa target Geng Anarkis. Persoalannya, kenapa Damofa Bank? kenapa Roslan? Apa perkaitan mereka?
  • Letupan, letupan dan letupan. Anda memang tidak akan tertidur la, cerita ini padat dengan aksi tembak menembak, letupan dan aksi kejar mengejar. 
  • Filem ini secara tidak langsung mengingatkan saya kepada movie New Policy Story. Kenapa? Rompakan bersenjata, topeng badut, gelak jahat dan sasaran mereka polis. Elemen ini agak serupa dengan filem Jackie Chan itu. Namun, jangan risau. Permulaan sahaja, kemudian kita akan nampak sisi cerita yang berbeza.
  • Dialog pegawai polis dalam KL SPECIAL FORCE ini amat berbeza dengan filem kepolisan lain terbitan Skop Production. Anda akan nampak kelainan yang ketara.
  • Lakonan Datuk Rosyam Nor yang tidak perlu dipertikaikan lagi. Beliau seperti Bruce Wills dalam movie Died Hard je. Lagi satu, ok saya agreed, Fattah Amin tak kayu dalam filem ini. Mungkin Fattah kena pelbagaikan watak yang dia bawa, so baru kita nampak di mana kelebihannya. Yelah, sebelum ini banyak melakonkan watak yang romatik je kan.




Apa yang boleh diperbaiki dalam movie ini?

  • Saya sebagai seorang penonton merasakan sesebuah filem yang baik akan mampu membuat kita percaya tentang apa yang berlaku. Penonton tidak akan ada rasa seperti "betul ke boleh jadi macam tu?". Contoh, seawal filem ini bermula, telah ada persoalan, macam mana jip tu boleh berada dalam bank yang dirompak? Adakah saya seorang yang terlalu berfikir? Saya pun tidak pasti, tapi itulah yang saya rasa.
  • Geng Anarkis digambarkan sebagai penjenayah yang mempunyai taktik yang sangat bijak. Namun, dalam filem ini, kita tidak nampak apa strategi yang mereka gunakan. Jika anda pernah lihat filem The Italian Job, anda akan nampak apa yang perompak itu lakukan sebelum mereka pergi merompak. Begitu juga filem Dhoom, ada kajian dan penelitian yang dijalankan. Seperti yang kita ketahui, bank adalah sebuah organisasi kewangan dan sistem keselamatan mereka tidak akan mudah diceroboh begitu sahaja. 
  • Di sini,  kebolehan dan kepakaran perompak perlu dipamerkan untuk membuat penonton percaya keberkesanan strategi mereka. Saya membayangkan, markas Geng Anarkis ini akan kelihatan hebat dan sophisticated kerana mereka pasti akan menggunakan teknologi dalam merangka strategi, sayangnya itu tiada. Strategi mereka cuba memastikan polis tidak ada di kawasan berdekatan dengan bank yang mereka akan rompak. Jadi kelicikkan geng ini tidak digambarkan secara jelas. Jika dilihat pada gadget yang mereka gunakan, tidak ada kesan WOW.
  • Unit Special Force tidak nampak seperti satu unit elite. Kejadian rompakan bank telah berlaku berkali-kali, jadi sebagai pasukan penyiasat pasti ada bukti atau clue yang dikumpul bagi membantu mereka mengesan strategi perompak. Saya mengharapkan ada perkembangan yang akan mengikat perhatian penonton untuk terus mengetahui kesudahannya. 
  • Cliff hanger antara setiap babak penyiasatan agak kurang memberangsangkan. Dalam cerita ini, satu-satu perkara yang ditunjukkan adalah footage CCTV. Tidak ada bukti atau sisi lain penyiasatan yang ditonjolkan. Jika ianya dapat ditunjukkan, filem ini akan jadi lebih menarik. Secara tidak langsung penonton dapat memahami skop kerja polis dan bagaimana satu kes jenayah itu disiasat.
  • Saya ada lagi satu cadangan, pada scene akhir ketika Asyraff, Zul dan tunangnya (Tania Hudson) di kepung oleh anggota polis. Ketika proses rundingan tersebut, saya menjangkakan ada twist di mana Tania Hudson mampu membuat sesuatu, cubaan menyelamatkan diri maybe



KESELURUHAN

Skop Production mempunyai formula untuk menghasilkan filem-filem box office. Dah lama saya tidak menonton filem melayu di panggung. Kali terakhir adalah movie Tombiruo (Oct 2017). Cuma jika jalan cerita diperkemaskan lagi, filem ini pasti lebih boom!

Mesej yang dapat kita lihat dalam filem ini ialah:
  • Jenayah perlu dibenteras.
  • Rasuah akan menghancurkan keharmonian sesebuah negara. 
  • Hidup dalam dendam, hati tidak akan tenang.
  • Setiap negara ada undang-undang. Menghukum kesalahan mengikut cara sendiri bukan pilihan yang tepat dan bijak. Gunakan saluran yang betul.
  • Gunakan kebijaksanaan pada kebaikan bukan kejahatan

Jadi tonton sendiri filem ini di pawagan berdekatan anda. Rasai dan alami sendiri penangan KL SPECIAL FORCE. Citarasa kita tidak sama, pandangan kita juga berbeza. 

Next nak tengok movie #leechongwei.

Monday, March 12, 2018

Daftar akaun portal myASNB

Assalamualaikum.

Hari ini cuti, jadi berkesempatan ke salah satu cawangan ASNB di Temerloh. Dah hampir 2 tahun tidak kisah tentang akaun ASB. Baru tahu yang mereka sudah tidak menggunakan buku lagi.

"ASNB dah online lah"

Jadi, dah alang-alang di cawangan mereka, terus bertanya apa yang perlu dilakukan untuk mendaftar akaun online ini.

Mudah saja rupanya. Apa yang penting, anda perlu pastikan maklumat nombor telefon anda telah dikemaskini dalam sistem mereka. Jika belum, anda boleh ke mana-mana cawangan untuk mengemaskini maklumat ini.

Jangan risau, tidak perlu beratur panjang, di cawangan ASNB ada kiosk yang disediakan. Masukkan saja MyKAD anda > buat pengesahan cap jari > maklumat akaun anda akan dipaparkan.  Terus, anda boleh kemaskini maklumat di situ juga.


Setelah itu, anda boleh mendaftar akaun online ini seperti langkah - langkah di bawah:

1. Lawati website myASNB. Klik "Daftar di sini".


2. Baca keterangan di bawah, klik "continue" 



3. Baca Terma & Syarat, tandakan [/] dan klik "Setuju"




4. Masukkan nombor kad pengenalan anda dan pilih satu produk ASNB yang anda ada. Klik "Seterusnya"



5. Kemudian, anda akan dibawa ke skrin seterusnya. Anda akan menerima kod TAC 6-digit di telefon bimbit anda. Pastikan 4 digit terakhir yang dipaparkan adalah nombor telefon bimbit anda. Jika bukan, anda perlu mengemaskini dahulu di cawangan ASNB atau ejen.

Jika betul, klik "Permintaan TAC', dan masukkan kod yang diterima dan klik "seterusnya"



6. Masukkan ID pengguna, email dan semua maklumat yang diminta seperti di bawah.


*Pastikan ID pengguna anda adalah gabungan abjad dan nombor
*Setelah semua selesai diisi, klik 'TAMAT'
*Notifikasi di bawah akan dipaparkan menunjukkan pendaftaran anda telah berjaya.
*Kata laluan sementara juga diberikan. 
*Terus "Log Masuk" ke akaun anda dan tukar kata laluan tersebut.



KELEBIHAN MENDAFTAR DENGAN PORTAL myASNB
  • Anda boleh menggunakannya untuk menambah pelaburan. Tidak perlu lagi ke cawangan ASNB atau ejen berdaftar
  • Anda boleh menyemak rekod urus niaga dan baki pelaburan terkini
  • Anda boleh kemaskini maklumat peribadi anda. Tidak perlu lagi pergi ke cawangan

Pendaftaran ini dibuka untuk semua pemegang akaun yang berumur 18 tahun ke atas dan telah mendaftar nombor telefon bimbit di cawangan ASNB dan ejen berhampiran.


SELAMAT MENDAFTAR!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Malaysia