Saturday, May 5, 2018

D.I.Y - Create your own logo using DesignEvo

Assalamualaikum dan apa khabar kawan-kawan semua. 

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda semua satu website baru yang menawarkan perkhidmatan cipta logo secara D.I.Y. Anda tak perlu ada background graphic designer untuk cipta logo yang menarik bagi produk atau syarikat anda. Lakukanya sendiri. Hanya ikut langkah mudah seperti di bawah:

1) Visit www.designevo.com


2) Click "Make a Free Logo"


3) You may choose from the template, change the name and description according to your needs.

4) You may change the text font, color and add on any relevant icon to your own design. Do you own customize until you get want you want.

Sangat mudah, cepat dan puas hati. Kita hanya perlu memilih logo mana yang kita suka dan tukarkannya menjadi logo kita sendiri.

5) Selepas logo anda sudah siap, klik pada "download" button.



Tadah!!!! My logo is done. Cantikkan. Boleh guna logo ni di instagram ke, FB page ke, buat name card ke. Jadi tunggu apa lagi, pergi saja ke website DesignEvo dan lakukan sendiri logo anda.



Apakah kelebihan DesignEvo?
  • 3000+ professionally designed templates
  • Over one million icons available to search
  • Hundreds of text fonts and shapes to choose from
  • Fully customizable features

For your information, once you buy the logo you still can re-edit and download it again. No worries!

Saturday, March 24, 2018

MOVIE REVIEW : KL SPECIAL FORCE


TAJUK: KL SPECIAL FORCE

TERBITAN: SKOP PRODUCTIONS, DAMOFA PRODUCTIONS & VIPER STUDIO


SINOPSIS

KL SPECIAL FORCE - mengisahkan skuad elite polis yang berdepan cabaran dalam menumpaskan kumpulan perompak yang bergelar Geng Anarkis. Pasukan ini diketuai oleh Roslan bersama 2 orang kanannya Kelvin dan Raj. Kemunculan Zul yang dimasukkan ke dalam pasukan Roslan telah menimbulkan kucar-kacir. Zul seorang pegawai polis yang bertindak mengikut gerak hatinya. Tidak mahu mengikut rancangan yang diatur oleh Roslan. Keadaan ini diburukkan lagi dengan perasaan curiga antara Zul dan Roslan. Masing-masing merasakan ada tali barut dalam skuad elite itu, menyebabkan semua operasi mereka bagi memberkas Geng Anarkis gagal.


PENDAPAT SAYA

Apa yang menarik tentang movie ini?

  • Dari awal kita telah berjaya dikelirukan oleh jalan cerita. Siapa sebenarnya dalang yang membantu Geng Anarkis sehingga rompakan mereka berjalan lancar tanpa sebarang serang balas dari pihak polis. 
  • Tingkah laku Roslan berjaya menimbulkan keraguan, sama ada dia sebenarnya bersekongkol dengan Asyraff (Geng Anarkis) atau tidak. Apabila Zul muncul, kekeliruan ini makin bertambah. Dalam otak saya, sudah mula mengumpulkan bukti untuk cuba meneka siapa antara mereka yang jahat sebenarnya.
  • Cerita yang bergerak pantas. Plot setiap cerita tidak meleret dengan dialog yang tidak membantu. Dalam masa 15 minit pertama, kita dah boleh nampak siapa target Geng Anarkis. Persoalannya, kenapa Damofa Bank? kenapa Roslan? Apa perkaitan mereka?
  • Letupan, letupan dan letupan. Anda memang tidak akan tertidur la, cerita ini padat dengan aksi tembak menembak, letupan dan aksi kejar mengejar. 
  • Filem ini secara tidak langsung mengingatkan saya kepada movie New Policy Story. Kenapa? Rompakan bersenjata, topeng badut, gelak jahat dan sasaran mereka polis. Elemen ini agak serupa dengan filem Jackie Chan itu. Namun, jangan risau. Permulaan sahaja, kemudian kita akan nampak sisi cerita yang berbeza.
  • Dialog pegawai polis dalam KL SPECIAL FORCE ini amat berbeza dengan filem kepolisan lain terbitan Skop Production. Anda akan nampak kelainan yang ketara.
  • Lakonan Datuk Rosyam Nor yang tidak perlu dipertikaikan lagi. Beliau seperti Bruce Wills dalam movie Died Hard je. Lagi satu, ok saya agreed, Fattah Amin tak kayu dalam filem ini. Mungkin Fattah kena pelbagaikan watak yang dia bawa, so baru kita nampak di mana kelebihannya. Yelah, sebelum ini banyak melakonkan watak yang romatik je kan.




Apa yang boleh diperbaiki dalam movie ini?

  • Saya sebagai seorang penonton merasakan sesebuah filem yang baik akan mampu membuat kita percaya tentang apa yang berlaku. Penonton tidak akan ada rasa seperti "betul ke boleh jadi macam tu?". Contoh, seawal filem ini bermula, telah ada persoalan, macam mana jip tu boleh berada dalam bank yang dirompak? Adakah saya seorang yang terlalu berfikir? Saya pun tidak pasti, tapi itulah yang saya rasa.
  • Geng Anarkis digambarkan sebagai penjenayah yang mempunyai taktik yang sangat bijak. Namun, dalam filem ini, kita tidak nampak apa strategi yang mereka gunakan. Jika anda pernah lihat filem The Italian Job, anda akan nampak apa yang perompak itu lakukan sebelum mereka pergi merompak. Begitu juga filem Dhoom, ada kajian dan penelitian yang dijalankan. Seperti yang kita ketahui, bank adalah sebuah organisasi kewangan dan sistem keselamatan mereka tidak akan mudah diceroboh begitu sahaja. 
  • Di sini,  kebolehan dan kepakaran perompak perlu dipamerkan untuk membuat penonton percaya keberkesanan strategi mereka. Saya membayangkan, markas Geng Anarkis ini akan kelihatan hebat dan sophisticated kerana mereka pasti akan menggunakan teknologi dalam merangka strategi, sayangnya itu tiada. Strategi mereka cuba memastikan polis tidak ada di kawasan berdekatan dengan bank yang mereka akan rompak. Jadi kelicikkan geng ini tidak digambarkan secara jelas. Jika dilihat pada gadget yang mereka gunakan, tidak ada kesan WOW.
  • Unit Special Force tidak nampak seperti satu unit elite. Kejadian rompakan bank telah berlaku berkali-kali, jadi sebagai pasukan penyiasat pasti ada bukti atau clue yang dikumpul bagi membantu mereka mengesan strategi perompak. Saya mengharapkan ada perkembangan yang akan mengikat perhatian penonton untuk terus mengetahui kesudahannya. 
  • Cliff hanger antara setiap babak penyiasatan agak kurang memberangsangkan. Dalam cerita ini, satu-satu perkara yang ditunjukkan adalah footage CCTV. Tidak ada bukti atau sisi lain penyiasatan yang ditonjolkan. Jika ianya dapat ditunjukkan, filem ini akan jadi lebih menarik. Secara tidak langsung penonton dapat memahami skop kerja polis dan bagaimana satu kes jenayah itu disiasat.
  • Saya ada lagi satu cadangan, pada scene akhir ketika Asyraff, Zul dan tunangnya (Tania Hudson) di kepung oleh anggota polis. Ketika proses rundingan tersebut, saya menjangkakan ada twist di mana Tania Hudson mampu membuat sesuatu, cubaan menyelamatkan diri maybe



KESELURUHAN

Skop Production mempunyai formula untuk menghasilkan filem-filem box office. Dah lama saya tidak menonton filem melayu di panggung. Kali terakhir adalah movie Tombiruo (Oct 2017). Cuma jika jalan cerita diperkemaskan lagi, filem ini pasti lebih boom!

Mesej yang dapat kita lihat dalam filem ini ialah:
  • Jenayah perlu dibenteras.
  • Rasuah akan menghancurkan keharmonian sesebuah negara. 
  • Hidup dalam dendam, hati tidak akan tenang.
  • Setiap negara ada undang-undang. Menghukum kesalahan mengikut cara sendiri bukan pilihan yang tepat dan bijak. Gunakan saluran yang betul.
  • Gunakan kebijaksanaan pada kebaikan bukan kejahatan

Jadi tonton sendiri filem ini di pawagan berdekatan anda. Rasai dan alami sendiri penangan KL SPECIAL FORCE. Citarasa kita tidak sama, pandangan kita juga berbeza. 

Next nak tengok movie #leechongwei.

Monday, March 12, 2018

Daftar akaun portal myASNB

Assalamualaikum.

Hari ini cuti, jadi berkesempatan ke salah satu cawangan ASNB di Temerloh. Dah hampir 2 tahun tidak kisah tentang akaun ASB. Baru tahu yang mereka sudah tidak menggunakan buku lagi.

"ASNB dah online lah"

Jadi, dah alang-alang di cawangan mereka, terus bertanya apa yang perlu dilakukan untuk mendaftar akaun online ini.

Mudah saja rupanya. Apa yang penting, anda perlu pastikan maklumat nombor telefon anda telah dikemaskini dalam sistem mereka. Jika belum, anda boleh ke mana-mana cawangan untuk mengemaskini maklumat ini.

Jangan risau, tidak perlu beratur panjang, di cawangan ASNB ada kiosk yang disediakan. Masukkan saja MyKAD anda > buat pengesahan cap jari > maklumat akaun anda akan dipaparkan.  Terus, anda boleh kemaskini maklumat di situ juga.


Setelah itu, anda boleh mendaftar akaun online ini seperti langkah - langkah di bawah:

1. Lawati website myASNB. Klik "Daftar di sini".


2. Baca keterangan di bawah, klik "continue" 



3. Baca Terma & Syarat, tandakan [/] dan klik "Setuju"




4. Masukkan nombor kad pengenalan anda dan pilih satu produk ASNB yang anda ada. Klik "Seterusnya"



5. Kemudian, anda akan dibawa ke skrin seterusnya. Anda akan menerima kod TAC 6-digit di telefon bimbit anda. Pastikan 4 digit terakhir yang dipaparkan adalah nombor telefon bimbit anda. Jika bukan, anda perlu mengemaskini dahulu di cawangan ASNB atau ejen.

Jika betul, klik "Permintaan TAC', dan masukkan kod yang diterima dan klik "seterusnya"



6. Masukkan ID pengguna, email dan semua maklumat yang diminta seperti di bawah.


*Pastikan ID pengguna anda adalah gabungan abjad dan nombor
*Setelah semua selesai diisi, klik 'TAMAT'
*Notifikasi di bawah akan dipaparkan menunjukkan pendaftaran anda telah berjaya.
*Kata laluan sementara juga diberikan. 
*Terus "Log Masuk" ke akaun anda dan tukar kata laluan tersebut.



KELEBIHAN MENDAFTAR DENGAN PORTAL myASNB
  • Anda boleh menggunakannya untuk menambah pelaburan. Tidak perlu lagi ke cawangan ASNB atau ejen berdaftar
  • Anda boleh menyemak rekod urus niaga dan baki pelaburan terkini
  • Anda boleh kemaskini maklumat peribadi anda. Tidak perlu lagi pergi ke cawangan

Pendaftaran ini dibuka untuk semua pemegang akaun yang berumur 18 tahun ke atas dan telah mendaftar nombor telefon bimbit di cawangan ASNB dan ejen berhampiran.


SELAMAT MENDAFTAR!!!

Sunday, March 4, 2018

CARA SEMAK PENYATA KWSP SECARA ONLINE


PERTAMA KALI INGIN MENYEMAK PENYATA KWSP SECARA ONLINE? SILA IKUT LANGKAH DI BAWAH.

1) Anda perlu membuat pendaftaran i-Akaun di mana-mana KIOS KWSP atau anda boleh menghubungi KWSP ditalian 03-89226000. 

2) Anda perlu mengaktifkan i-Akaun ini dalam tempoh 30 hari dari tarikh pendaftaran.

3) Selepas mendaftar anda akan menerima ID dan kata laluan sementara melalui SMS

4) Sila ke laman web KWSP untuk mengaktifkan i-Akaun anda.

5) Masukkan ID dan kata laluan sementara yang anda terima. Kemudian klik 'Login'.

6) Skrin "Terma dan Syarat" akan dipaparkan. Pilih "Setuju" dan klik "Seterusnya"

7) Anda akan dibawa ke skrin untuk menukar ID dan kata laluan sementara.

8) Pilih frasa rahsia (security word) dan klik "Seterusnya"

9) Paparan skrin menunjukkan pengaktifan telah berjaya.

10) Anda boleh login menggunakan ID dan password yang baru tadi untuk ke i-akaun anda.


*Anda boleh klik pada link "Panduan Login Kali Pertama" untuk melihat langkah terperinci



SEMAK PENYATA SECARA ONLINE
  • Setelah pengaktifan i-Akaun berjaya, anda boleh login ke akaun anda untuk melihat maklumat berkaitan pencaruman, pengeluaran dan penyata tahunan.
  • i-Akaun hanya akan memaparkan penyata tahunan untuk 2 tahun sahaja. Sekiranya anda inginkan penyata yang lebih lama, anda boleh ke kaunter KWSP yang berhampiran.
  • Di i-Akaun juga, anda boleh melihat jenis-jenis pengeluaran yang anda layak. Apabila anda login, klik pada bahagian pengeluaran. Akan terpapar jenis pengeluaran dan amount yang layak untuk dikeluarkan.


DRAMA REVIEW: DOSA



Tajuk Drama: DOSA
Tayangan: Astro First
Harga: RM19.08 untuk tayangan 10 hari
Terbitan: Astro, Arie Zaharie Production & Capitol Entertainment Production (Indonesia)
Arahan: Ifa Isfansyah
Pelakon:
  • Ashraf Sinclair
  • Remy Ishak
  • Hisyam Hamid
  • Datuk M.Nasir
  • Shenty Feliziana
  • Reuben Elishama
  • Daniella Sya
  • Roy Marten
  • Maudy Koesnaedi
  • Hannah Al Rashid
  • Tegar Satrya

Sinopsis

Kisah tentang Fuad anak sulung kepada Latif yang diberi tugas oleh bapanya untuk menjaga keselamatan adik-adiknya (Farid, Farhad and Fara). Mereka berempat telah dilatih bersilat sejak dari kecil lagi. 

Kedatangan Arian telah mengubah kehidupan mereka. Fara bertemu Arian dan dia merasakan ada sesuatu rahsia kenapa Arian datang mencari abangnya Fuad. Bila Arian pulang ke Indonesia, Fara nekad untuk menjejakinya di sana. Malangnya dia diculik. Apa rahsia disebalik penculikan Fara? Berjayakah Fuad menyelamatkan adiknya.

"Siapkan beg, kamu perlu cari Fara sampai jumpa." - Latif

Antara dendam dan pengampuanan - DOSA





Pendapat saya

Bila kita perlu membayar sesuatu, pasti kita mengharapkan produk yang berkualiti, setimpal dengan harga yang telah dibayar. Jadi, drama ini memang berbaloi untuk dibeli dan ditonton. Sesungguhnya, telah lama kita tidak melihat hasil karya sebegini, ada isi, lakonan yang mantap dan yang paling penting tidak ada yang nak control cantik atau handsome. 

Paling geram watak Remy Ishak (Farid), pergh!!! menyakitkan hati betul dari awal sampai akhir. Degil, keras kepala dan pemarah telah ditonjolkan dengan begitu baik oleh Remy. 

Marco, bos Gerbang Utara. Satu perkara yang aku suka, dia ditonjolkan suka dengan sastera. Suka membaca buku. Ini memang sifat yang bagus, malangnya dia jahat. Sangat jahat dan tidak ada hati perut. Matlamat dia cuma satu untuk menguasai Gerbang Utara secara total. Mungkin sebab sifat dia yang suka membaca, menjadikan dia bijak dalam mengatur strategi. 

Fighting scene dalam drama ini memang hebat, membabitkan 22 koreografi persilatan. Watak Fara ni memang dahsyat, banyak aksi lawan antara Fara dengan geng Gerbang Utara. Dia nampak tangkas dan pantas. Walaupun pada awalnya dia perlu diselamatkan, tapi selepas berjaya lari dari geng Gerbang Utara Fara menjadi sebahagian dari pasukan untuk menewaskan Marco.

Lagi satu, drama ini menunjukkan kesan buruk bila pemimpin yang sepatutnya menjaga hak rakyat telah menerima rasuah. Kesanya, kejahatan susah untuk dibendung, yang baik terus ditindas tanpa pembelaan sewajarnya.  

Selepas berakhir drama 8 episod ini saya rasa akan ada sambungan. Saya tidak mahu nyatakan kenapa, sebab akan jadi spoiler nanti. Unexpected twist dalam drama ini menjadikan jalan cerita lebih menarik dan mengujakan. 

Sekiranya anda mencari kelainan dalam drama melayu, ini adalah pilihan yang terbaik. Tonton dan rasainya sendiri.



Lagu tema drama DOSA di Astro First

Saturday, January 27, 2018

MOVIE REVIEW: ALONG WITH THE GODS: THE TWO WORLD


Tajuk Filem: 
Along With the Gods: The Two World
Pengarah: 
Kim Yong-Hwa
Cerita Asal: 
Joo Ho-Min
Pelakon: 
Ha Jung Woo
Cha Tae Hyun
Ju Jin Hoon
 Kim Hyang Gi






Sinopsis: 

Kisah tentang kematian seorang anggota bomba Kim Ja Hong (lakonan Cha Tae Hyun) afterlife. Setiap roh  akan melalui 7 perbicaraan dalam masa 49 hari sebelum boleh dilahirkan semula. Gang-rim (lakonan Ha Jung Woo) adalah kapten kumpulan yang akan mengiringi Ja Hong melalui 7 perbicaraan ini. Dia dibantu oleh Haewonmak (Ju Ji Hoon) dan Duk Chun (Kim Hyang Gi).

Komen saya:

Semalam, saya berpeluang menonton filem ini di TGV Sunway Piramid. Pada awalnya setelah saya menonton thriller, saya merasakan filem ini akan ada banyak magic dan perkara yang tidak masuk akal. Saya juga terfikir apakah intipati yang ada dalam filem sebegini. Mungkin hanya imaginasi dan hiburan semata-mata. Setelah habis menonton, saya rasa berbaloi, saya rasa duit yang dibayar untuk harga tiket tidak merugikan malah saya rasa ingin menontonya sekali lagi. 

Kisah yang amat menarik, penuh emosi dan pengajaran. Pastikan anda yang bercadang untuk menonton filem ini, sila bawa tisu. Cerita dimulakan dengan kematian Ja Hong, dan gelagat Haewonmak dan Duk Chun memperkenalkan diri mereka sebagai guardian Ja Hong. Kelakar dan bersahaja. Jika anda pernah melihat lakonan Ju Ji Hoon dalam Prince Hours begitulah dia dalam movie ini sinis dan tidak ada perasaan. Duk Chun pula sangat comel dan dia sangat gembira kerana Ja Hong mendapat tiket insan mulia. Jadi dia merasakan laluan mereka untuk 7 perbicaraan ini akan lebih mudah. Mungkin tidak akan ada dakwaan untuk yang perlu mereka bela.

Namun pihak pendakwa tidak akan melepaskan Ja Hong dengan mudah kerana sekiranya mereka berjaya mendakwa insan mulia, kebarangkalian untuk naik pangkat sangat tinggi. Dalam perjalanan mereka menempuh 7 mahkamah ini bermacam-macam halangan terpaksa mereka tempuh. Kemunculan syaitan dari neraka mengganggu perjalanan mereka. Siapa pula di kalangan keluarga Ja Hong yang mati dan menjadi roh yang berdendam. Gang-rim terpaksa ke dunia manusia untuk menyiasat dan mendamaikan roh tersebut. Sekiranya gagal, pasti perkara buruk bakal berlaku kepada roh Ja Hong.

Satu lagi yang sangat menarik ialah special effek dalam movie ini. Babak di mana batu terapung kelihatan sangat real di mata saya. Anda kena tengok sendiri baru tahu. Jadi ini adalah sebuah filem yang boleh ditonton oleh semua lapisan masyarakat. Mesej tentang kasih sayang antara keluarga sangat jelas dan mengharukan. Saya mendengar esak tangis penonton lain dalam panggung ketika kisah ini hampir tiba di penghujung. Pastikan anda membawa tisu, kerana ia akan diperlukan nanti.

Selamat menonton.

Wednesday, January 24, 2018

Giveaway Azam Baru 2018 By Elihjapahar.com





Assalamualaikum.

Sudah lama rasanya saya tidak menyertai mana-mana giveaway yang dianjurkan. Jadi bila saya membaca giveaway anjuran Elihjapahar.com, terus semangat untuk buat entri ini.

AZAM BARU 2018.

Bila tiba tahun baru, macam-macam niat dan azam kita tanamkan. Sama ada tercapai atau tidak, tuan punya diri saja yang tahu.

Jadi, tahun 2018 saya berazam untuk membaca buku sebanyak mungkin. Di rumah, masih banyak buku yang belum dibaca. Tahun 2018 akan menjadi tahun membaca. It's time to read.

Saya juga telah mengatur strategi bagaimana untuk menggunakan masa secara maksimum supaya lebih banyak buku dapat dibaca setiap hari.

1 : Pastikan ada sebuah buku untuk dibaca dan dibawa ke mana-mana sahaja.
2 : Ambil masa setiap 15 min pagi, 15 min tengah hari, 15 min petang dan 15 min malam untuk membaca.
3 : Senaraikan tajuk buku untuk dibaca dan tandakan buku yang sudah habis dibaca.
4 : Tampal senarai ini di mana-mana ruang yang dapat dilihat sepanjang masa


Itulah azam tahun 2018 saya. Harap azam ini akan dicapai dengan jayanya.

Jom kongsi azam anda juga.

Monday, January 8, 2018

Jalan-jalan di Taman Botani Negara Shah Alam



TAHUKAH ANDA?

Pada awal penubuhannya pada tahun 1986 ianya dikenali sebagai Taman Pertanian Bukit Cerakah. Kemudian namanya ditukarkan kepada Taman Pertanian Malaysia Bukit Cahaya Seri Alam pada tahun 1991. Pada tahun 2007, namanya sekali lagi ditukarkan kepada Taman Botani Negara Shah Alam. 

Jadi sekiranya anda mendengar atau ada orang bertanya tentang Bukit Cerakah ke, Taman Botani Shah Alam ke atau Bukit Cahaya Seri Alam ianya adalah merujuk pada tempat yang sama.


CAJ TEMPAT LETAK KENDERAAN (Sekali Masuk)

Motosikal     RM 1.00
Kereta/ Van  RM 3.00
Bas / Lori     RM 5.00

BAYARAN MASUK

Dewasa (12 hingga 54 tahun) - RM 3.00

Kanak-Kanak (6 hingga 11 tahun) - RM 1.00

Warga Emas ( 55 tahun ke atas)  - RM 1.00

Pelawat berumur 6 tahun ke bawah, anak-anak yatim 
dan Orang Kelainan Upaya (OKU)  - Masuk Percuma

RUMAH IKLIM SEDERHANA EMPAT MUSIM   

Dewasa (12 tahun dan ke atas )
RM 3.00 (MUSIM LAIN)
RM 5.00 (MUSIM SALJI)

Kanak-Kanak (4 hingga 11 tahun)
RM 1.00 (MUSIM LAIN)
RM 3.00 (MUSIM SALJI)

Pelawat berumur 4 tahun ke bawah, anak-anak yatim dan Orang Kelainan Upaya (OKU)
Masuk Percuma

Tiket-tiket dijual di kaunter. Jadi dapatkan tiket anda sebelum masuk ya.

Ada 2 cara untuk anda mengelilingi tempat ini (yang sangat besar):

1 - Jika ingin beriadah anda boleh memilih untuk berjalan kaki atau anda boleh sewa basikal

2 - Jika anda membawa warga tua (seperti ibu bapa) boleh ambil bas di perhentian yang disediakan selepas pintu masuk. Bas ini akan berhenti di setiap taman-taman yang ada di sini.



TARIKAN DI SINI

  • TAMAN HAIWAN - terdapat banyak haiwan yang dipamerkan di sini seperti burung, kucing, itik, kuda dan rusa. Sesuai untuk bawa anak-anak kecil bagi mengenali haiwan-haiwan ini.
  • RUMAH IKLIM 4 MUSIM - musim di sini akan berubah mengikut musim sebenar di negara-negara 4 musim di luar negara. Pada masa sekarang, musim salji sedang berlangsung sehingga akhir Feb '18. Jadi kalau anda ingin merasa kesejukkannya, sempat lagi pergi sekarang. 
  • TAMAN PADI - kalau anda atau keluarga anda  tidak pernah melihat sawah padi, jadi bolehlah melihat secara dekat di sini. Ada padi, ada pondok di tengah sawah. Cantik dan tenang sekali.
  • TAMAN BUAH-BUAHAN - terdapat pokok-pokok buah-buahan tropika seperti cempedak, durian, rambutan, langsat dan macam-macam lagi. Boleh dapat panduan tentang bagaimana untuk menanam pokok ini di kawasan rumah anda sendiri.
  • RUMAH IDAMAN / TRADISIONAL - rumah tradisional yang mewakili setiap negeri di Malaysia ada di sini. Anda boleh melihat secara lebih dekat seni rekaan unik rumah setiap negeri seperti Pahang, Perlis, Kedah, Negeri Sembilan, Johor, Melaka, Perak dan Terengganu.

Jadi dengan bayaran masuk yang murah memang berbaloi-baloi untuk datang ke sini beriadah sambil meluangkan masa bersama keluarga.

Oh ya, untuk RUMAH ILKIM EMPAT MUSIM, anda akan dibahagikan kepada kumpulan-kumpulan kecil kerana bilangan yang terhad sahaja boleh masuk ke dalam pada satu-satu masa. Jadi apabila sampai sahaja di sini, pastikan anda pergi ke meja pendaftaran untuk mendapatkan nombor kumpulan untuk masuk ke dalam.


Ada rusa di rumah iklim empat musim. Sekarang musim salji

Ada aktiviti memanah untuk kanak-kanak dan orang dewasa

Burung di Taman Haiwan

Bergambar kenang-kenangan hadapan Taman Botani


Maklumat lanjut layari laman web TAMAN BOTANI NEGARA SHAH ALAM


Saturday, January 6, 2018

Apakah itu JomPAY dan kelebihannya?



Apa itu JomPAY?

JomPAY adalah satu inisiatif dari Bank Negara bagi memudahkan urusan pembayaran bill secara atas talian. Service ini telah diuruskan oleh Payment Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet).



Bagaimana untuk menggunakan JomPAY?

Apa yang anda perlukan adalah internet banking online akaun. Sekiranya anda telah mengaktifkan internet banking service dengan bank berkaitan, anda sudah boleh menggunakan JomPAY.

JomPAY telah bekerjasama dengan 40 bank di Malaysia. Senarai bank berkenaan boleh didapati di sini.

Jika anda lihat pada bill, akan ada satu biller code 4 digit tertera seperti contoh dalam gambar di bawah.

Untuk mengetahui apakah biller code yang lain anda boleh rujuk di senarai ini.

Bill TNB, biller code ialah 5454


Langkah - langkah untuk menggunakan JomPAY.
  • Login ke internet banking bank anda. Contoh di bawah ialah bank CIMB
  • Pergi ke menu PAY dan pilih "Bills"

  • Skrin di bawah akan kelihatan. Jika anda perhatikan ada 2 bahagian berbeza.
  • Bahagian yang bertulis "CIMB Clicks" adalah bayaran bill secara biasa. 
  • Untuk menggunakan bayaran JomPAY, anda perlu masukkan 4 digit biller code pada bahagian yang tertera logo "JomPAY"
  • Kemudian, tekan "Enter"


  • Skrin di bawah akan dipaparkan.
  • Masukkan Ref-1 iaitu nombor akaun TNB anda
  • Masukkan jumlah bayaran
  • Klik "Proceed to Payment"
  • Selesai. Anda akan menerima notification bayaran anda telah berjaya.




Mudahkan!



Apa beza JomPAY dengan bill payment yang biasa?

Saya pasti ramai tertanya-tanya, apa bezanya bayar bill guna JomPAY dengan bayar bill macam biasa guna internet banking.

Beza yang utama adalah REAL TIME. Bayaran menggunakan JomPAY akan terus diterima oleh pihak biller serta-merta. Anda buat bayaran hari cuti pun tidak ada masalah, ianya akan terus diterima oleh pihak biller. 

Jika anda membuat bayaran menggunakan normal bill payment di internet banking, ianya akan mengambil masa kerana ianya diproses secara batch. Lagi satu, ianya hanya diproses semasa hari bekerja. Jika anda membuat bayaran pada hari cuti (sabtu, ahad) ini bermakna, bayaran anda hanya akan diterima pada hari bekerja yang berikutnya.

Katakanlah anda terlupa membuat bayaran, dan pihak penyedia perkhidmatan telah menghantar notis untuk suspend service. Anda boleh menggunakan pembayaran secara JomPAY kerana ianya cepat dan pantas. Ini dapat mengelakkan service anda tidak dapat digunakan.

Maklumat lanjut anda boleh layari laman web rasmi JomPAY di http://www.jompay.com.my



~Kimmie~


Friday, January 5, 2018

Jalan-jalan di I-City Shah Alam


I-City Shah Alam terletak di Seksyen 7 berhampiran dengan UiTM Shah Alam. Untuk ke sini, anda boleh memandu kereta kerana terdapat banyak lot parking, jadi tidak perlu risau. Tiada bayaran untuk masuk, cuma anda perlu bayaran parking sahaja. Itu bergantung kepada berapa jam anda di sini. 

Terdapat pelbagai jenis pokok yang dicipta dengan hiasan lampu yang berwarna-warni. Memang bercahaya, maklumlah ini City of Digital Lights.


Selain dari lampu yang berbagai warna ini, terdapat banyak lagi tarikan lain di I-City Shah Alam ini. 
Antaranya Snowalk, Trick Art Museum, Red Carpet, Waterworld, House of Horror, ITSY BITSY dan 5D Cinema.

Tempat ini memang sesuai untuk rekreasi bersama keluarga. Aktiviti untuk kanak-kanak ada, untuk orang dewasa pun ada. Untuk tiket masuk ke Taman Tema, anda boleh memilih untuk membeli tiket All Day pakej atau anda boleh beli tiket masuk ke tempat pilihan saja. Tiket boleh dibeli secara online di iticket.i-city


Senarai tarikan di I-City Shah Alam

City of Digital Lights
Mon - Thur 5pm - 12am
Fri  5pm - 1am
Sat (incl. School, Public & Eve of Public Holidays) 5pm - 1am
Sun 5pm - 12am

Space Mission
Opening Hours
Mon - Thurs 5pm - 12am
Fri  5pm - 1am
Sat, Public & School Holidays 5pm - 1am
Sun 5pm -12am

Snowalk
Mon - Thurs: 11am - 12am
Fri 11am - 1am
Sat, Public & School Holidays: 11am - 1am
Sun 11am - 12am

Red Carpet
Mon - Thurs: 11am - 12am
Fri 11am - 1am
Sat, Public & School Holidays: 11am - 1am
Sun 11am - 12am

House of Horror
Mon - Thurs 5pm - 12am
Fri  5pm - 1am
Sat, Public & School Holidays 5pm - 1am
Sun 5pm - 12am

Trick Art Museum
Mon - Thurs 11am - 12am
Fri  11am - 1am
Sat (incl. Public and School Holidays) 11am - 1am
Sun  11am - 12am

5D Cinema
Mon - Thur 5pm - 12am
Fri  5pm -1am
Sat (incl. School, Public & Eve of Public Holidays) 5pm - 1am
Sun 5pm-12am

WaterWorld
Mon, Wed - Fri 11am - 7pm
Sat, Sun,Public  10am - 7pm
School Holiday (Mon - Sun)10am - 7pm
* Closed on Tuesdays unless it's a Public or School Holiday

ITSY BITSY (Taman Tema untuk kanak-kanak)
Mon - Thurs 5pm - 12am
Fri   5pm - 1am
Sat,Public & School Holidays  5pm - 1am
Sun 5pm - 12am





Raksasa pun ada buat part-time kat I-City


Menikmati keindahan lampu yang berwarna-warni


Naga Hungarian Horntail yang dalam cerita Harry Potter and Goblet of Fire



Thursday, January 4, 2018

Tips Pindah Rumah Apartment



Assalamualaikum semua.

Lama saya tidak menulis entri baru. Sibuk ke sana sini, buat itu buat ini, lupa blog sekejap. Tengah rehat - rehat depan tv ni, teringat pulak nak kongsikan tip-tip pindah rumah. Maklumlah saya baru saja pindah rumah, so apa yang saya buat dan alami masih segar dalam ingatan.

1) Packing barang.
  • Asingkan barang anda mengikut kategori - baju, barang kaca, buku, barang elektrik.
  • Tandakan kotak atau letak label, supaya nanti senang nak cari barang
  • Pastikan anda labelkan kotak yang mengandungi barang kaca. Penting untuk anda labelkan dengan jelas supaya barang kaca anda tidak pecah. Nanti nangis tak berlagu...heheheh
  • Fokus pada satu bilik dahulu, contoh pack barang untuk bilik anda dahulu. Jadi barang tidak akan bercampur aduk.
  • Kemas dapur paling akhir sekali.
  • Di kediaman baru, un-pack barang dapur dahulu. Penting untuk pastikan kita boleh makan dan minum sambil bekerja untuk mengemas barang-barang yang lain.
  • Oh ya, adalah lebih baik jika anda boleh sediakan satu special box. Anda boleh letakkan sedikit keperluan asas yang anda boleh terus guna bila tiba di rumah baru.
Oh ya, kalau anda masih mencari - cari di mana boleh dapatkan semua keperluan untuk packaging boleh ke website ini packagingmart. Semua ada di jual disini - boxes, bubble wrapping, tapes, stretch film dan macam - macam lagi.


2) Mover
  • Buat tempahan lori untuk membawa barang anda ke tempat baru
  • Banyak perkhidmatan yang ditawarkan sekarang. Saya telah memilih menggunakan thelorry
  • Sila lihat quotation yang mereka beri dengan teliti, jika bersetuju baru buat pengesahan dan bayaran.
  • Untuk makluman, thelorry ada menyediakan khidmat tambahan seperti tenaga kerja (yang tolong angkat barang), atau anda boleh langgan khidmat untuk membungkus barang-barang yang besar seperti katil, almari.
  • Semua perkhidmatan tersebut ada harga yang ditetapkan, jadi jika rasa perlu boleh ambil, jika tidak boleh sewa lori sahaja.


3. Tarikh dan Masa 
  • Anda perlu tetapkan tarikh dan masa untuk berpindah. Biasanya jika anda tinggal di apartment, perlu dapatkan kebenaran dari pihak pengurusan.
  • Seperti saya, ada borang yang perlu diisi beserta dengan maklumat lori dan driver.
  • Di rumah baru juga saya perlu maklumkan kepada pengurusan bila saya nak pindah masuk.
  • Ini kerana, mereka boleh sediakan parking untuk lori dan melihat kesesuaian tarikh tersebut supaya tidak menggangu jiran dan memastikan keselamatan terjamin.


4.  TNB dan SYABAS.
  • Pastikan anda telah menyelesaikan urusan bekalan elektrik dan air ke rumah baru anda.
  • Pastikan ianya selesai sebelum anda pindah masuk.
  • Sebelum pindah, boleh pergi check dulu untuk pastikan bekalan elektrik dan air telah tersedia.
  • Kalau anda beli rumah sub-sale macam saya, boleh rujuk entri ini untuk cara-cara menukar nama pemilik.

5. LAIN-LAIN TIPS
  • Pastikan rumah dalam keadaan bersih sebelum masuk. Seeloknya cuci dulu seluruh rumah sebelum anda angkut semua barang. 
  • Kalau rumah sub-sale macam saya, apa kata cat dulu sebelum masuk baru rasa macam rumah baru. Lagipun bila dah masuk baru nak cat, akan jadi leceh sikit sebab perlu alihkan semua barang yang ada dalam rumah.
  • Kalau ada ASTRO, anda boleh request dengan mereka untuk pasangkan antena ASTRO anda dirumah baru. Oh ya, tapi anda perlu bawa sendiri piring ASTRO yang besar itu ke destinasi baru.
  • Jangan lupa juga update maklumat anda (alamat baru) pada pihak yang berkenaan. Tidaklah nanti anda menghadapi masalah surat-surat tidak sampai ke alamat baru. Perkara ini selalu kita lupa, tapi bila surat penting tidak sampai, itu akan menjadi masalah kepada kita.
  • Contohnya maklumat di syarikat insurance, bill handphone, bank akaun.
Harap tip-tips di atas dapat membantu anda yang sedang dalam rancangan untuk berpindah rumah.

~Kimmie~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Malaysia