Sunday, January 31, 2016

Segmen Pencarian Bloglist 2016 by LE.JH



Segmen ini akan berakhir pada 8 Februari 2016

Saturday, January 30, 2016

#1 SEGMEN FROM ME


Assalamualaikum,

Saya join segmen lagi sebagai tanda sokongan kepada blogger - blogger di luar sana. Kali ini segmen daripada blogger Sarah. Sangat mudah untuk disertai dan cara - caranya seperti dibawah:

  • Follow blog SARAH ini. 
  • Follow IG Sarah
  • Like fanpage Sarah.
  • Buat satu entry bertajuk "#1 SEGMEN FROM ME"
  • Copy paste gambar di atas dan link kan ke entry SARAH ni. 
  • Komen dan sertakan URL anda di ruangan komen entry blog Sarah. 

Segmen ini berlangsung daripada 30/01/2016-15/02/2016.

Dapat anak sedara baru, Alhamdulillah

Assalamualaikum semua,

Hari ini saya ingin berkongsi berita gembira, tanggal 29 Januari 2016, lahirlah seorang bayi lelaki di Hospital Sultan Ahmad Shah Temerloh.

Bayi comel seberat 2.8kg ini merupakan anak sedara saya yang ke - 18. Anak pertama untuk abang saya. Tahniah kepada beliau and isteri. Semoga anak ini membesar dengan sihat dan menjadi anak yang soleh.

Kepada kakak ipar saya, Kak Ayu, saya doakan cepat sihat semula. Beliau telah dibedah semasa melahirkan anak pertama ini kerana ada sedikit masalah - BP (blood presure high). Kena tinggal dalam wad untuk pemantauan selama 3 hari. Insya allah saya doakan semoga semua selamat.




Kepada Ilham, Adam, Nafis....korang dah dapat adik sepupu baru. Bertambah lagi geng lelaki kecil dalam senarai cucu wan. Pening kepala wan nanti....hahahaha. 



Adam dah jadi abang...lepas ni kena jaga baby elok - elok ya.



Nafis, tambah lagi seorang adik.




Comelnya bayi ni, abang saya nak namakan Muhammad Aryan. Semoga menjadi anak yang soleh.


Terima kasih Allah, atas kurniaan Mu. 

Thursday, January 28, 2016

D.I.Y: Cuba buat design sendiri

Assalamualaikum semua.

Hai, dah lama rasanya tak sempat nak taip entri. Fuhhhh....apa yg busy sangat pun tak tahu la. :)
Hari ni disebabkan hujan dan guruh diluar tu sedang berdentum, jadi kita tutup tv. Kita buka laptop cuba mencari sesuatu yang menarik untuk dikongsikan. 

Saya sebenarnya dah lama nak cuba buat design header blog ni sendiri, tapi tak berapa nak kreatif sangat. Saya pun cuba - cuba google ada tak design software yang senang untuk amatur macam saya ni.


Google punya Google,jumpa lah satu website ni www.canva.com. Mudah saja nak buka akaun, boleh link dengan facebook atau google account. Apa lagi, mari kita cuba.


Percubaan Pertama


Erm....size tak cukup besar. Design pun tak menarik


Percubaan Kedua


Size tak cukup besar lagi, design macam suam - suam air panas




Percubaan Ketiga


Yang inilah digunakan sebagai header blog sekarang. Rasa macam ok sikit la untuk amatur macam saya ni.


Banyak lagi design - design dalam website ni yang boleh kita guna dan edit. Kalau nak yang lagi advance kena langgan la. Kalau free akaun banyak juga feature yang takde kan. 

Kalau nak buat Facebook cover ke, poster ke, business kad pun boleh. Boleh la explore tengok apa yang korang nak buat dengan website ni.






Sunday, January 17, 2016

NEW YEAR GIVEAWAY 2016 BY IZYAN ATHIRAH

Assalamualaikum

Klik Sini Untuk Join
GIVEAWAY BERLANGSUNG DARI 6 / 1 / 2016 - 6 / 2 / 2016


NOTA TAMBAHAN :-
-HADIAH ADALAH RAHSIA (5 HADIAH YANG BERLAINAN) YANG AKAN DIBERIKAN KEPADA 5 PESERTA YANG BERTUAH.
-PEMILIHAN PEMENANG MENGGUNAKAN KAEDAH RANDOM.ORG SAHAJA.

-KURANG DARIPADA 20 PESERTA YAN AKAN MASUKKAN DALAM BLOGLIST SELAMA SATU BULAN DARI
 (9 / 2 / 16 - 9 / 3 / 16)


PENGUMUMAN PEMENANG AKAN DIUMUMKAN PADA 8 / 2 / 2016 (ISNIN)

Sunday, January 3, 2016

SEGMEN: ENA NAK URL



JOM RAMAI - RAMAI SERTAI SEGMEN YANG SANGAT MUDAH INI.

SEGMEN OLEH BLOGGER ENA. CARA UNTUK SERTAINYA SANGAT MUDAH 

SEPERTI DI BAWAH:

1) FOLLOW BLOG ENA

2) BUAT SATU ENTRI DAN LINK KAT SEMULA KE ENTRI DI BLOG ENA

3) TINGGALKAN ENTRI YANG KITA BUAT KAT BLOG ENA.


DATELINE : 31 JANUARY 2016

Saturday, January 2, 2016

Segmen Jom Tambah Follower Blog 2016 anjuran Tuan Hasrul Hassan



Assalamualaikum,

Salam perkenalan dari saya. Blog ini saya mulakan pada tahun 2011 (entri pertama), masa tu baru masuk kerja kat tempat baru. Masa baru masuk, budak baru jadi tak banyak kerja yang diberi, kena baca manual system saja. Jadi saya buat blog ini untuk mengisi masa lapang. 

Blog ini banyak saya kongsikan tentang kehidupan saya, pasal kerja saya, cerita zaman belajar, buku - buku best yang saya baca dan join segmen - segmen yang menarik. :). Ada juga saya kongsikan tempat - tempat menarik yang saya lawati. Bukan lah travel blog sebab saya jarang sangat pergi cuti - cuti Malaysia ni.

Akhir kata, mari kita bergabung dan saling kunjung mengunjungi untuk mengeratkan tali persaudaraan di alam maya ini.

01.01.2016 - Hari bersejarah dan pasti diingati.

Assalamualaikum,

Semalam tepat pada pukul 12.01AM 01.01.2016 merupakan detik permulaan. Bunga api di sana sini, bunyi riuh dan langit malam terang benderang. Itulah permulaannya detik ini dan yang pasti sehingga saat entri ini ditulis, masih lagi belum berkesudahan.

Apalah agaknya yang sata bebelkan ini...hehehe sebenarnya saya nak cerita 01.01.2016 12.01AM bermulalah satu proses dipanggil 'journal run' yang akan berjalan setiap 1 haribulan. Nak dijadikan cerita, proses ni problem, sampai sekarang tak jumpa lagi puncanya. Sekarang tentu korang faham kenapa saya akan ingat tarikh 01.01.2016.

Saya duduk depan laptop, nak selesaikan masalah ini. Google sana, Google sini, guna macam - macam keyword tapi masih belum jumpa penyelesaiaannya. :(


Otak memang dah sangat penat, benda yang senang pun boleh jadi salah time - time macam ni. Ngantuk tak payah cakap, memang kalau letak kepala terus lelap tak sedar diri. Memang nak sangat tido, tapi selagi tak selesai memang tak boleh.

Report nak kena submit pada Finance department esok dan ianya tak siap lagi. Jadi...tolong doakan saya ya. Semoga Allah S.W.T permudahkan kesukaran ini.

Lapar pulak dah tengah - tengah malam macam ni....:(

Friday, January 1, 2016

Segmen Bloglist & Blogwalking By Beautiful Of Iman





SELAMAT TAHUN BARU 2016

Assalamualaikum.

Setahun sudah berlalu, Januari muncul kembali dengan kehangatan tahun baru 2016. Moga tahun 2016 membawa lebih sinar dan kegembiraan dalam hidup kita.




2015 adalah memori suka dan duka yang tidak akan dilupakan, akan sentiasa jadi kenangan dan pengajaran untuk mendewasakan kita menempuhi apa juga rintangan yang bakal mendatang.

Semoga Allah S.W.T akan terus melimpahkan rahmat-NYA kepada kita semua dan kita terus menjadi hanba-NYA yang bertaqwa.



SELAMAT TAHUN BARU 2016!!!

NEW YEAR GIVEAWAY BY DYLLAREZAN



Hari ini kita dah masuk ke tahun baru 2016. Jumpa giveaway sempena tahun baru yang simple ni, terus join. Marilah sertai ramai - ramai, senang je :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger Malaysia