Banner

Saturday, September 29, 2012

3 tahun akan datang...apa yang bakal terjadi


Salam semua,

Bila kita berbicara tentang masa hadapan, tentulah sesuatu yang belum pasti. Walau bagaimana pun tidak salah kita menyimpan impian dan cita - cita tentang apa yang kita inginkan di masa hadapan. Saya sebagai seorang manusia biasa, memang tidak lari dari menyimpan impian. Apa yang penting dalam setiap impian yang diingini, perlu diiringi dengan perancangan dan tindakan yang bakal menjadikan impian satu kenyataan.

Blog saya ini sudah hampir mencecah usia 2 tahun, tapi mungkin disebabkan penumpuaan yang saya tidak begitu konsisten, blog ini masih kelihatan seperti dulu. Tidak banyak perubahan yang berlaku, trafik masih rendah, page view pun masih rendah. Jika diteliti semula, asal kejadian blog saya ini adalah kerana rasa bosan saya. Bagaimanapun, rasa itu telah berubah seperti yang saya ceritakan sebelum ini.

Sebenarnya, saya mempunyai banyak impian yang ingin direalisasikan bersama - sama blog ini. Terlalu banyak sehingga saya rasakan seperti tidak tahu yang mana harus didahulukan. Kalau dulu masa interview kerja, selalu ada soalan " Apakah yang anda akan lihat dalam diri anda 5 tahun akan datang?". Bagaimana saya jawab soalan ini, saya akan ceritakan impian saya, apa yang ingin saya capai dalam bidang kerjaya.

Jadi, dalam entri kali ini saya ingin kongsikan kisah dan impian saya bersama blog. Sebelum ini saya pernah menulis tentang perancangan untuk blog ini di tahun 2012. Jadi perancangan ini saya jadikan panduan untuk mencipta impian saya.


Dalam masa 3 tahun akan datang yang berharap dan mengimpikan:-

1) Blog saya yang akan berdomain sendiri...[dot][com], tapi masih memikirkan sama ada untuk menggunakan platform blogspot atau wordpress.

2) Harap akan lebih ramai pengujung ke blog ini, tinggalkan komen dan jejak anda..target boleh dapat komen 100 per entri. Saya suka baca komen - komen dari anda semua. Setiap komen anda boleh buat saya tersenyum di depan laptop.


3) Akan berusaha untuk menaikkan ranking blog, pageview dan menambahkan bilang unique visitor ke blog ini, menaikkan bilang kawan di G+ dan fanpages FB. Kepada yang belum add G+ dan like fanpages FB saya. Dalam masa 3 tahun akan datang, saya harap dapat capai target 500 G+ dan Like.

Jadi, walau apa pun yang terjadi saya tidak akan menyerah kalah, akan terus berusaha untuk mengapai impian. Ianya sesuatu yang indah untuk dimimpikan , tetapi perlukan usaha yang keras dan kuat untuk menjadikan ianya satu kenyataan.


Wednesday, September 26, 2012

Wordless Wednesday 39: Madu Itu Manis




Sunday, September 23, 2012

Email satu bentuk cara penipuan

Salam semua,

Hari ini saya ingin berkongsi pengalaman mendapat email - email pelik dari mereka yang kononya bermurah hati. Anda ada pengalaman mendapat email seperti ini?



Saya pernah mendapat email seperti ini banyak kali. Mula - mula dapat rasa macam .."eh..betul ke orang ini nak bagi aku duit?" Ada unsur perasaan tamak disitu, tapi bila otak menjadi rasional semula, macam - macam keraguan timbul. Antaranya "erm..kalau dah baik hati sangat bagi je lah dekat badan - badan kebajikan, kenapa perlu beri kepada orang perseorangan", " tak kan dia ni tak de langsung saudara mara, atau pun kawan yang rapat untuk diberi harta ini", " kenapa pula dia pilih aku, macam mana dia dapat email aku ni" dan macam - macam lagi bermain difikiran.

Petikan dari email tersebut:

Assalamualaikum,

Saya adalah seorang insan yang mulia yang tidak dikenali tetapi saya hendak mencari seseorang yang boleh dipercayai untuk mengendalikan sebidang hartanah saya untuk didermakan kepada persatuan Barah Malaysia.

Saya baru diberitahu yang saya menghidap penyakit barah tahap terakhir yang tidak ada harapan untuk hidup di dunia ini. Saya menyesal kerana tidak membuat perubatan bila mula mengetahui tentang penyakit barah saya. Saya harap Allah akan memaafkan saya kerana tidak meminta pertolongan sebelum ini.

.........

Saya sangat mengharapkan duit yang didermakan sebanyak 2 juta sterling pound digunakan dengan tujuan baik. Bila anda menerima email ini, sila hubungi dan memberi informasi anda kepada penguam saya untuk arahan selanjutnya.



Bila dibaca lagi email ini, harta yang dinyatakan mesti berjuta - juta pound sterling, bukan sikit hartanya yang ingin diberi. Kalau diikutkan perasaan tamak dan haloba mesti kita akan ditipu. Bila perasaan menguasai akal, manusia tidak dapat berfikir secara rasional lagi.

Mungkin dalam banyak - banyak email yang dihantar, akan ada yang menjadi mangsa, macam yang saya katakan tadi, apa yang ingin diberi oleh si pengirim email memang lumayan. Bagaimana pun satu yang perlu kita ingat dan pegang, rezeki datang dari Allah dan rezeki tidak dalam bergolek. Tanpa usaha, duduk diam saja tidak ada apa yang akan kita perolehi.

Semoga perkongsiaan ini dapat menjadi peringatan untuk kita semua, supaya tidak mudah tertipu dengan taktik sebegini.



Friday, September 21, 2012

Blog...kenapa ia wujud??



Salam semua,

Blog...kenapa ianya wujud dalam hidup saya? Satu persoalan yang mungkin ramai orang tertanya - tanya. Secara jujurnya, blog mylifemyprimaryplan ini wujud ketika saya bosan. Bosan sampai tidak tahu apa yang perlu saya lakukan. Bosan sebab tidak ada kerja nak dibuat. Bosan tidak ada kawan untuk bercakap, berborak dan berkongsi cerita. Tragis saja sejarah blog saya ini, tapi sejarah tetap perlu dikenang, sebab disitu bermulanya dan penyebab blog ini wujud. 

Lama kelamaan, dari bosan sedikit demi sedikit rasa minat tumbuh dalam diri. Semuanya bermula dengan membaca blog dari blogger yang sudah lama bertapak di dunia maya ini. Berbagai - bagai jenis blog yang saya jumpa, dan bermacam - macam ilmu saya pelajari yang terus menambahkan minat untuk meneruskan blog ini. 

Pada awal menulis di blog, saya ingat bila kita publish entri baru, pasti akan ada orang membacanya. Tidak terfikir bagaimana hendak menarik orang datang ke blog. Saya ingat pengunjung akan datang sendiri. Bila diingatkan kembali, terasa sangat naif saya saat itu.


Daripada blog otai ini saya dapat banyak ilmu, baru tahu apa itu blogwalking, baru berani meninggalkan komen di blog orang lain. Banyak ilmu yang saya dapat dari membaca entri - entri yang disiarkan.  Itulah sedikit sebanyak cerita di sebalik blog saya. Mula dengan bosan, kemudian timbul minat. Harapanya semoga saya dapat mengekalkan blog ini. Walaupun kadang - kadang tidak dapat dinafikan saya terpaksa meninggalkan blog untuk fokus kepada kehidupan di alam realiti. Bagaimana pun, blog saya ini tetap dihati dan sentiasa diingati.


Wednesday, September 19, 2012

Wordless Wednesday 38: Selamat ke??



Tuesday, September 18, 2012

Informasi: Klinik Cure & Care

Salam semua,

Pagi tadi semasa dalam perjalanan balik dari kampung, saya mendengar satu iklan di radio. Iklan itu menyatakan sekiranya ibu bapa mempunyai anak - anak yang ketagih menghidu gam, mereka boleh membawa anak mereka ke klinik Cure & Care. 

Pada masa itu, apa yang saya ingat ialah satu papan tanda di lebuhraya karak, dekat dengan penjara Bentong, ada satu papan iklan Cure & Care. Dah lama saya perasan papan tanda itu, tapi baru hari ini saya tahu apa maksud papan tanda itu. Teruk betul rasanya, jadi saya pun mencari maklumat lanjut tentang klinik ini. Mungkin ada juga yang seperti saya, tidak tahu apa fungsi sebenar klinik ini. 

Latar belakang Klinik Cure & Care (sumber laman web Anti Dadah Kebangsaan):-


Bermula pada 1 Julai 2010, Malaysia telah melakukan transformasi di dalam merawat dan memulihkan penagih dadah apabila melalui Agensi Antidadah Kebangsaan telah mengubah PUSPEN kepada Klinik C&C 1Malaysia iaitu Klinik C&C Sg Besi, Bukit Mertajam, Tampoi, Tampin, Kota Bharu, Kuching dan Papar. 

Perkhidmatan yang ditawarkan di Klinik C&C 1Malaysia adalah terbuka kepada sesiapa yang mempunyai permasalahan dadah. Perkhidmatan di tawarkan kepada klien secara inpatient atau pesakit luar yang merangkum detoksifikasi menggunakan ubat-ubatan, kaunseling dan bimbingan, agama dan spiritual, pendidikan pencegahan relapse, life skiils, rawatan terapi gentian menggunakan metadhone, kelompok sokong bantu, rujukan dan advokasi. 

Menawarkan perkhidmatan kepada klien yang hadir secara sukarela, termasuklah keluarga klien atau sesiapa sahaja yang signifikan dengan klien untuk mendapatkan perkhidmatan di Klinik C&C 1Malaysia. 

Klien yang hadir untuk menjalani program rawatan dan pemulihan dadah tidak terikat dengan implikasi undang-undang. Klien akan dibuat ujian dan penilaian terhadap penggunaan dadah sebelum kemasukan dan tiada tindakan undang-undang dikenakan kepada klien.

Perkhidmatan utama yang disediakan adalah

      1) Detoksifikasi Menggunakan Ubat-Ubatan
      2) Rawatan perubatan
      3) Rawatan Terapi Gantian Menggunakan Metadon
      4) Program Psikososial
      5) Rujukan dan Advokasi

Maklumat lanjut di  ADKK

Sunday, September 16, 2012

Hafiz & Dato' Siti Nurhaliza - Muara Hati (OST Adam & Hawa)




Hafiz:
cinta terpisah ruang waktu
tetap cinta bersatu dalam hatiku
walau raga kita tidak mungkin bersama
ku yakin hati kan tetap setia

Siti:
ku percaya ke mana pun kau berjalan
suara cinta menuntunmu kepadaku
kerna bila cinta sudah bersemadi
takkan terpisah hati

Hafiz & Siti:
demi cinta dalam hatimu
ku yakin engkau untuk ku
mesti jejak pisahkan kita
cintakan bawa kembali
padamu

aku ada kerna engkau ada
tercipta hatiku hanyalah untuk mu
jalan ku tertuju padamu
ke mana pun kau pasti kembali

Friday, September 14, 2012

Final Exam: Doakan saya.


Salam semua,

Esok bersamaan dengan 15 Sept 2012 merupakan hari di mana saya akan menghadapi peperiksaan akhir untuk semester 3. Esok dari pagi pukul 9 pagi sehingga 6 petang, peperiksaan akan berjalan untuk 3 subjek iaitu Consumer Behavior, Operation Management dan Decision Analysis.






Saya berharap anda semua doakan semoga saya dapat menjawab soalan dengan baik esok. Untuk tatapan anda, jom tengok satu video menarik tentang Supply Chain Management Program. Ini merupakan salah satu topik dalam subjek Operation Management. Tengok jangan tak tengok...



Saya menang 2 tiket movie Resident Evil: Retribution





Salam semua,

Entri santai hari ini, saya ingin berkongsi berita gembira bila saya menang 2 tiket wayang percuma dari ZeniaSpotlight iaitu tiket movie Resident Evil: Retribution. 

Minggu lepas ZeniaSpotlight telah mengadakan satu contest mudah di laman page FB mereka iaitu share gambar saja untuk menang 2 tiket percuma. Apa lagi laju saja saya buat, tak sangka menang pulak. 




ZeniaSpotlight ini satu kedai online yang menjual baju - baju dan aksesori seperti rantai, gelang dan macam - macam lagi. Kalau anda berminat apa kata lawat fanpages mereka di FB ZeniaSpotlight. Mana tahu ada lagi contest lain yang akan dianjurkan oleh mereka kan.

Sekali lagi terima kasih kepada ZeniaSpotlight kerana pilih saya sebagai pemenang.


Thursday, September 13, 2012

Teman Pengganti - Malique & Black




Black: Ketawa bersama, menangis bersama
            ku bersumpah harap kita mati pun bersama

Malique: Sejak dua menjak ini
Makin kerap ku diganggu visi
Bila celik, juga bila mimpi
Aku nampak kau, tapi bukan aku yang di sisi
Dia membelaimu dengan izin dan permisi
Sentuhan katanya semuanya kau ia kan
Sentuhan jari kau diamkan dan biarkan
Aku redha walau tidak ku damba
Walau hampa semuanya dah dijangka

Beberapa purnama dulu cinta bertahta
Kenangan dibina kita indah belaka
Ketawa bersama, menangis bersama
Ku bersumpah harap kita mati pun bersama
Namun hakikatnya, bukan mudah
Aku sembunyikan gulana-gundah
Segalanya kan berubah
Dengarkan apa yang ku mahu luah


Black: Rahsia ini
Telah lama ku pendamkan
Tiba masanya
Segala-galanya
Ku ceritakan
Aku kan pergi
Pergi ku tak akan kembali
Tiba masanya
Kau cari teman pengganti

Malique:  Dalam dunia yang maya, prejudis dan bias
Kita tak terlepas dari terkena tempias
Rimas, ditindas, sembunyi dalam puisi dan kias
Tidak kau bidas, tak berpaling walau sekilas
Hanya kau yang tahu kodeksku yang kompleks
Dalam disleksia cuba kekal dalam konteks
Bila dunia seolah tak memahami
Kau sudi selami, dalami dan mengalami

Setia mendengar, sentiasa hadir
Ingat setiap ulangtahun, setiap hari lahir
Tiba pagi Syawal, kaulah yang terawal
Syawal yang terakhir ini pasti rasa janggal
70 000 hijab harus ku singkap
Ku sorok kitab balik tingkap penjara hinggap
Dalam diam ada, seorang yang ku puja
Kau teristimewa tapi dia yang sempurna


Sumber:LirikLaguMuzika

Wednesday, September 12, 2012

Wordless Wednesday 37: You are AW-esome!


Tuesday, September 11, 2012

Selamat Berjuang Amir

Salam semua,

Hari ini bersamaan dengan 11 Sept 2012 merupakan sebuah tarikh penting dalam kehidupan Amir. Siapa Amir ini, dia merupakan anak ke - 4 abang saya. Anak sedara saya, yang sedang menduduki peperiksaan UPSR hari ini di Sekolah Kebangsaan .....Temerloh Pahang. Semoga dapat menjawab soalan UPSR dengan baik.


Selamat berjuang dan selamat berjaya juga untuk semua adik - adik yang menduduki peperiksaan UPSR hari ini, baca bismillah, doa kemudian jawab soalan dengan tenang. Insya Allah segala usaha anda akan membuahkan hasil. 


Friday, September 7, 2012

Giveaway: Muaz Faris dan Google Adsense

Salam semua,

Giveaway lagi...mari mari mari...sertainya sementara peluang masih terbuka dan  masa masih ada. Satu lagi giveaway dari blogger Muaz Faris. Tak susah pun, senang saja, hadiah yang ditawarkan pun menarik perhatian saya. 

Kalau dilihat di blog beliau, memang banyak iklan Google Adsense ini, jadi memang tidak salah lagi, beliau dapat menjana pendapatan melalui iklan - iklan tersebut. Di blog ini juga boleh didapati tips - tips tentang menggunakan iklan Google Adsense di blog Bahasa Melayu.

Tips tersebut amat sesuai untuk saya, mungkin boleh dicuba selepas ini. Sebelum ini saya ingat iklan tersebut hanya untuk blog berbahasa inggeris, nampaknya blog berbahasa melayu pun boleh untuk mencuba, cuma perlu tahu apa tips yang sesuai.




Hadiah yang ditawarkan ialah seperti berikut:
Buku “Blog + Google AdSense = Duit” tulisan Shamsuriyadi.
Hadiah Misteri x1 (RMXXX)
Hadiah Misteri x1 (RMXX)
Topup RM10 (Celcom, Maxis, DiGi)

Tarikh tutup penyertaan ialah pada 11 September 2012. Apa tunggu lagi, mari kita meriahkan giveaway ini. Maklumat lanjut boleh ke entri giveaway buku - blog + google adsense


Giveaway Buku Google Adsense adalah anjuran Muaz Faris. Jemput follow Twitter @muazfaris untuk perkembangan terkini.”

Rezeki di Aidilfitri - Duit Raya dari DenaiHati

Salam semua,

Selamat hari jumaat, semoga anda semua berada dalam keadaan sihat dan baik - baik sahaja. Di pagi jumaat yang mulia ini, saya gembira kerana dapat duit raya dari DenaiHati

Duit raya yang tidak disangka - sangka, ingatkan bila dah bekerja ni tak dapat lagi dah duit raya. Tak sangka, daripada 10 orang pemenang, DenaiHati telah bermurah hati untuk memberikan semua peserta yang menyertai segmen "Bonus Raya Aidilfitri 2012". Ini bermakna seramai 63 blogger telah menerima duit raya dari DenaiHati.


10 entri terbaik DenaiHati yang telah memberikan saya duit raya untuk tahun ini. Sekali lagi terima kasih saya ucapkan. Semoga rezeki DenaiHati terus bertambah, sesuai dengan tagline beliau iaitu "Hidup Untuk Memberi"

Thursday, September 6, 2012

1ST Giveaways BudakFelda.Com



Salam semua,

Mari ramai - ramai meriahkan lagi giveaway pertama dari blogger BudakFelda. Dah lama rasanya tak masuk giveaway.

Siapa itu BudakFelda...erm sila baca tentang beliau di laman blognya. Bukan sebarang budak rupanya, dan juga bukan budak hingusan. Blognya sudah berstatus PR 2. Malu pula rasa saya, sebab saya dah lama buat blog ini, tapi belum pun cecah PR 2. Tabik spring kat beliau yang begitu gigih berusaha meningkatkan taraf blognya.



Syarat-syaratnya penyertaan seperti berikut :
Review http://budakfelda.com on alexa.com
  1. Diwajibkan buatkan satu entri khas di blog. Tajuk mesti ada keyword ini “1ST Giveaways BudakFelda.Com” – contoh tajuk : 1ST Giveaways BudakFelda.Com : Bajet Macho.
  2. Diwajibkan buat review di alexa saya. Klik banner review alexa di atas. Bagi mewujudkan “win-win situation” saya akan kembali review blog anda di alexa.
  3. Tinggalkan link review dan entri penyertaan anda di ruangan komen.
  4. Tidak dibenarkan sama sekali mengunakan blog contest.
  5. Penaja yang terlibat dibenarkan turut serta dalam giveaways ini.
  6. Tarikh tutup adalah pada 11:59 malam 23hb September 2012.
  7. Di akhir entri masukkan, ayat berikut


“Mari memeriahkan  1ST Giveaways BudakFelda.Com yang ditaja oleh cahayacinta.compondokkecil.comawanpagi.comecadwinkyasha.com,elqashrinqaisara.blogspot.comdaddydee.net serta Fivio.com selaku penaja utama.”

Wednesday, September 5, 2012

Wordless Wednesday 36: Jem teruk di Sg. Besi


Wordless Wednesday 35:Kanak - kanak riang berhari raya





Tuesday, September 4, 2012

Info: CFM bantu pengguna

Salam semua,

Di pagi hari ini, saya ingin berkongsi maklumat yang saya baca di Kosmo Online mengenai sebuah badan yang ditubuhkan bertujuan membantu menyelesaikan masalah pengguna berkaitan telefon atau perkhidmatan jalur lebar.

Badan tersebut diberi nama Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (Communications and Multimedia Consumer Forum of Malaysia) atau dikenali sebagai CFM. Ianya merupakan sebuah badan dibawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia  (SKMM).

Tujuan ditubuhkan ialah untuk menguruskan aduan - aduan pengguna yang lebih kecil bermaksud untuk masalah yang dihadapi oleh pengguna perseorangan, contoh seperti caj bil telefon berlebihan dan sebagainya lagi.

Kebanyakkan dari pengguna tidak menyedari akan kewujudan CFM dan masih ramai lagi yang tidak menggunakan perkhidmatan mereka untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi. CFM bertindak sebagai orang tengah dalam mencari penyelesaian antara pengguna dan penyedia perkhidmatan. 

Setiap laporan atau aduan yang diterima akan dihantar kepada penyedia perkhidmatan untuk disiasat dan CFM akan membuat keputusan berdasarkan hasil siasatan tersebut.

Jika anda ke laman web penyedia perkhidmatan telefon dan jalur lebar, anda pasti terlihat logo di bawah.


Sekiranya anda menghadapi masalah berkaitan dengan perkhimatan telefon dan jalur lebar, jangan lupa menggunakan CFM sebagai medium untuk menyelesaikan masalah anda. 

Maklumat lanjut sila layari lawan web CFM di http://cfm.org.my/.


Artikel penuh di Kosmo! Online - Varia
Blogger Malaysia